Рішуча підтримка і багатостороння взаємодія: в Китаї заявили про зміцнення зв'язків з Росією на противагу Заходу

Китай має намір зміцнювати стратегічну взаємодію з Росією на світовій арені. Про це заявив міністр закордонних справ КНР Ван Ї в Пекіні за підсумками переговорів із російським колегою Сергієм Лавровим у вівторок, 9 квітня, - пише DW.

"Ми надаватимемо один одному рішучу підтримку і нарощуватимемо нашу багатосторонню взаємодію", - наводять слова Ван Ї російські інформагентства.

Лавров, своєю чергою, зазначив, що відносини РФ та Китаю вийшли на "безпрецедентно високий рівень" і продовжують динамічно розвиватися. "Наше стратегічне партнерство будується на основі принципів поважного, рівноправного, довірчого діалогу, взаємної підтримки з питань, які торкаються корінних інтересів наших країн", - сказав Лавров.

Зустріч глав МЗС відбулася під час дводенного візиту Лаврова до Китаю. Москва та Пекін проголосили стратегічне партнерство "без обмежень" незадовго до повномасштабного вторгнення Росії до України у лютому 2022 року.

Росія та Китай планують також зміцнювати співробітництво в галузі безпеки в Євразії, щоб протистояти впливу США та Заходу. За словами Лаврова, таке завдання поставив президент РФ Володимир Путін, тож країни домовилися "почати діалог із підключенням інших наших однодумців з цього питання".

Ван Ї закликав Північноатлантичний альянс не поширювати свою діяльність на Азійсько-Тихоокеанський регіон. Москва та Пекін протистоятимуть "гегемонії та політиці сили" і підтримуватимуть "загальнодоступну економічну глобалізацію", а також виступатимуть проти односторонніх санкцій, які "підривають світовий порядок і суперечать тренду глобального розвитку", сказав він.

Видання зазначає, що Китай стикається з дедалі більшим тиском із боку західних країн, які вимагають від нього використати свій вплив на Росію для припинення війни в Україні. США неодноразово застерігали Пекін від надання непрямої допомоги Росії. Так, на початку березня у Брюсселі держсекретар США Ентоні Блінкен заявив журналістам, що "Китай продовжує надавати матеріали для підтримки оборонно-промислової бази Росії".

Як повідомлялося, міністр фінансів США Джанет Єллен завершила чотириденні переговори в Китаї попередженням для банків і експортерів країни, які співпрацюють з Росією, загрозою санкцій США. 

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті