РФ почала підготовку до будівництва ділянки нової залізниці з Маріуполя до Криму

РФ почала підготовку до будівництва ділянки нової залізниці з Маріуполя до Криму. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Зазначається, що ознаки підготовчих робіт для подальшого будівництва залізниці, за допомогою якої РФ запланувала з’єднати Ростов-на-Дону з Кримом через окуповані території Донецької й Запорізької областей, дозволив виявити аналіз супутникових знімків апарату Європейського космічного агентства від 25 лютого 2024 року. 

Завдяки свіжим даним наразі можна з великою вірогідністю припустити, де саме нові колії перетинатимуть ТОТ Півдня України.

Роботи на умовній Східній гілці (Ростов –  Таганрог – Маріуполь) не припинялися впродовж усього 2023 року. Наприкінці 2023 р. – на початку 2024 р. Сили оборони України завдали кілька ударів по новому залізничному мосту в районі. с.Гранітне, пригальмувавши темп робіт. 

Будівництво на Західній гілці (Маріуполь – Бердянськ – Якимівка) росіяни обіцяли розпочати у першому кварталі 2024 року і не збрехали. Зокрема, с. Осипенко,  рівновіддалене від двох портових міст, стане вузловою станцією, разом із воєнним полігоном поблизу с.Новопетрівка, який російські військові активно використовують як для тренувань, так і для дислокації особового складу. 

З цих “вузлів” на схід можуть тягнутися дві колії. Одна – як і припускав ЦЖР раніше, вздовж сухопутного коридору, а за кілька кілометрів до Маріуполя повертатиме на північ, де, оминаючи с. Нікольське, зєднається з існуючою залізницею в районі с. Кальчик (~ 10 км від м.Маріуполь). 

Друга – з полігону вздовж узбережжя Азовського моря по маршруту Новопетрівка – Куликівське – Урзуф – Юр’ївка – Ялта – Азовське – морський порт Маріуполя. 

Як повідомляв у січні Центр журналістських розслідувань,  Бердянськ планують з’єднати з  Маріуполем залізницею у районі станції с. Трояни, що в ~20 км на північний захід від міста. 

Від с. Трояни залізниця прямуватиме через с. Новопавлівка паралельно до берегової лінії Азовського моря до с. Нововасилівка, звідки одна колія піде на Мелітополь, а інша – до Приазовського, звідки далі до Якимівки, яка знаходиться на 20 кілометрів південніше Мелітополя і, на думку окупантів, є менш досяжною для ударів ЗСУ. 

Приєднатися до вже існуючої гілки Мелітополь – Джанкой росіяни планують в районі с.Кирпичне, що в 10 км на північ від станції Якимівка.  

Нову залізницю можуть приєднати до діючої “Бердянськ – Токмак”  в районі станції Єлизаветівка та Нельгівка.  

У Бердянському районі є ще одна ймовірна ділянка: Єлизаветівка – Софіївка – Миколаївка – Бердянське. Проте, цей маршрут перетинає р. Берда, тож без будівництва нового залізничного  моста його реалізація неможлива. 

Схематичне зображення нової залізниці з Ростова у Крим, через ТОТ Півдня України, на основі моніторингу Центру журналістських розслідувань. Зеленим кольором позначено існуючі колії.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті