РФ отримує підсанкційні технології та обладнання через Марокко і Туреччину - The New York Times

Підсанкційне телекомунікаційне обладнання, а також технології та мікрочіпи, необхідні для стеження і створення систем озброєння, постачають до росії морським шляхом через Марокко і Туреччину. Про це йдеться в розслідуванні The New York Times, що ґрунтується на витоках електронної пошти російських чиновників і торгових документів, - повідомляє Телеграм-канал "Настоящее время".

Згідно з витоком даних, Марокко і Туреччина отримували товари з глобальних центрів виробництва технологій, а після завантажували їх на інші кораблі, які вирушали в росію. Зокрема, у марокканському порту Танджер-Мед для відправки в росію перевантажують товари від Cisco, HP, Juniper, Ericsson і Nokia.

"З огляду на довгостроковий характер співпраці з американським партнером, обсяг поставок може скласти близько $10 млн на рік", - описується потенціал співпраці в одному з листів.

Керівництво Танджер-Мед при цьому стверджує, що не знало про постачання в РФ.

Отримане через Марокко і Туреччину підстанційне обладнання продається в росії в таких інтернет-магазинах як Nag, OCS Distribution, 3Logic Distribution і 4Telecom, пишуть NYT. Останній, згідно з розслідуванням, із лютого 2022 року закупив за такою схемою зі США та Китаю високотехнологічних товарів на суму приблизно $250 млн.

Отримане через посередників обладнання використовують, зокрема, російські спецслужби, стверджує видання. Згідно зі звітами російської телекомунікаційної компанії Convex, в офісі ФСБ у Єкатеринбурзі обладнання Cisco встановлено поруч із маршрутизаторами Juniper. Купила його Convex на сайті Nag.

Як повідомлялося, ЄС погодив 12-й пакет санкцій проти РФ.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті