РФ намагається посіяти розбрат у Молдові, щоб відвернути міжнародну увагу від України - ISW

Провокативними заявами чиновників росія намагається розхитати політичну ситуацію у Молдові, посіяти там нестабільність і розбрат, аби відвернути увагу міжнародної спільноти від війни в Україні. Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що міністр закордонних справ росії Сергій Лавров 30 листопада пригрозив Молдові "повторенням долі України". Лавров заявив, що Захід нібито хоче використати Молдову у так званій гібридній війні проти Кремля.

"Погроза Лаврова, можливо, надала сміливості деяким проросійським гравцям спробувати посіяти політичну нестабільність та розкол у Молдові", - пише ISW.

Проросійська голова молдовського регіону Гагаузія Євгенія Гуцул заявила 1 грудня, що молдовська державна енергетична компанія "Молдовагаз" заблокувала Гагаузії отримання газу від турецького постачальника, з яким проросійський регіональний уряд Гагаузії домовився поза державними контрактами. Гуцул заявила, що Молдовагаз продає газ за вищою ціною, ніж турецький постачальник.

При цьому голова компанії Вадим Чебан заявив, що компанія не має фізичної чи юридичної можливості блокувати постачання газу до Гагаузії. Компанія не отримала необхідної документації для перемикання постачальників.

Також ISW нагадує, що президентка Молдови Мая Санду 13 листопада відхилила прохання Гуцул отримати місце у кабінеті міністрів, бо та є членом забороненої проросійської партії "Шор". Цю політичну силу РФ використала для розхитування ситуації у Молдові, поки Конституційний суд не заборонив її.

"Росія провела ймовірну кампанію з дестабілізації Молдови на початку 2023 року, і Росія може спробувати відновити ці зусилля, щоб відвернути увагу міжнародної спільноти від війни в Україні", - зазначають аналітики.

Як повідомлялося, Молдова готується вийти з СНД і вирішила більше не перераховувати гроші в "співдружність".

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті