Результат парламентських виборів у Нідерландах є "неприємною новиною" для України - ЗМІ

У Нідерландах відбулися дострокові парламентські вибори 22 листопада, вони завершилися тріумфом ультраправої опозиції після 13 років правління уряду на чолі з Марком Рютте. Про це повідомили ЗМІ.

"У той час, як Рютте усіляко допомагав Україні, переможець виборів займає різку антиукраїнську позицію й проти надання допомоги Києву. Згідно з попередніми даними, ультраправа "Партія свободи" Герта Вілдерса отримала майже 24% голосів виборців. Вона матиме 37 зі 150 голосів в нижній палаті парламенту. Це найкращий результат в історії політичної сили, яка побудувала імідж на боротьбі з міграцією, впливом ісламських організацій та наголосі на соціальних проблемах", - пише BBC.

Зазначається, що результат виборів у Нідерландах деякі оглядачі вже називають "політичним землетрусом", який матиме вплив на всю Європу, а також "дуже неприємною новиною для України".

Герт Вілдерс виступає проти членства України в НАТО та ЄС. До повномасштабного вторгнення він виступав проти санкцій щодо росії, а 24 лютого 2022 року хоч і засудив російське вторгнення, але відзначив, що "Захід зробив величезну помилку", коли не оголосив про неможливість вступу України до НАТО.

Вілдерс доклався у 2016 році до того, щоб через референдум Нідерланди на певний час заблокували Угоду про Асоціацію з Україною.

Крім того, Вілдерс є політичним соратником прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Підкреслюється, що з початку повномасштабної війни Нідерланди перетворилися в одного з найбільших безпекових партнерів України. Загалом країна, за даними Кільського інституту міжнародної економіки, надала Україні майже 2,5 млрд євро воєнної допомоги і 1 млрд фінансової. І ще 2 млрд доларів воєнної допомоги чинний уряд Нідерландів на чолі з Марком Рютте пообіцяв Україні на наступний рік.

"Якщо партія Вілдерса увійде або очолить урядову коаліцію, це погіршить умови для надання допомоги Україні", - пише BBC.

Раніше повідомлялось, що уряд Нідерландів виділяє додаткові 2 мільярди євро на військову допомогу Україні у 2024 році

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті