Рекордні ціни на енергоносії: у ЄС досягли політичної згоди щодо реагування

Міністр енергетики країн ЄС 30 вересня досягли політичної згоди щодо заходів для реагування на енергетичну кризу, які запропонувала Єврокомісія. Про це повідовідомили за підсумками зустрічі, - пише "Європейська правда".

"Домовленість, якої сьогодні досягли, полегшить становище європейських громадян і компаній. Країни-члени зменшать попит на електроенергію у пікові години, що буде мати безпосередній прямий вплив на ціни. Країни-члени будуть перерозподіляти надмірні прибутки енергетичного сектора на користь тих, хто насилу може сплатити свої рахунки", - заявило чеське головування.

План, запропонований Єврокомісією в середині вересня, пропонує зменшити споживання електроенергії на 5% у пікові години - що знизить ціну. Країни повинні будуть визначити 10% часу доби, на який випадає найбільше споживання, і в цей період з грудня до кінця березня знизити попит, обираючи для цього інструменти на свій розсуд.

Також підтримали обмеження на прибутки енергетичних компаній у розмірі 180 євро за МВт/годину, які виробляють енергію з відновлюваних джерел, АЕС та лігніту - тому що вони не почали витрачати більше на виробництво енергії, але отримують набагато більші прибутки з огляду на ціни, які задає ринок газу й вугілля.

Країни зможуть на свій розсуд визначати заходи, як саме проводити оподаткування надмірного прибутку і розподіляти зібрані кошти для захисту споживачів. "Країни-члени залишили деякі варіанти вибору, щоб врахувати внутрішні особливості… Це у тому числі можливість встановлювати вищу межу доходів, задіювати заходи, які ще більш обмежують ринкові прибутки, проводити диференціацію за технологіями, застосовувати обмеження прибутків для інших гравців ринку, включно з трейдерами", - зазначають у комюніке.

У ситуаціях, коли імпортозалежність країни становить 100% і більше, до 1 грудня потрібно укласти угоду про розподіл додаткових доходів з експортуючою країною-членом. Інші країни ЄС теж заохочують до цього.

Країни домовилися запровадити тимчасовий "солідарний внесок" з прибутків компаній нафтогазового й вугільного сектора. Внесок розраховуватимуть з оподатковуваних доходів, які виявились на 20% вищими за середньорічний оподатковуваний прибуток з 2018 року. Цей податок застосовуватиметься додатково до звичайних, а кошти будуть спрямовуватися на підтримку споживачів.

Країни-члени можуть зберігати свої національні заходи, якщо вони є фактично еквівалентом "внеску солідарності" і працюють на ті самі цілі.

Країни-члени зможуть тимчасово встановлювати регульовані ціни на електроенергію для малого й середнього бізнесу. Також домовилися про можливість у винятковому порядку й тимчасово встановлювати ціни на постачання, нижчі за собівартість.

Заходи є тимчасовими і будуть діяти загалом з 1 грудня 2022 по 31 грудня 2023 року. Зменшення споживання у пікові години діятиме до 31 березня, а обмеження надприбутків енергетичних компаній - до кінця червня 2023 року. Офіційне затвердження заходів відбудеться на початку жовтня.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті