Рашисти вербують українських дітей, використовують їх як шпигунів - Офіс генпрокурора

Російські окупанти вербують українських дітей, використовують їх як шпигунів та залучають до облаштування блокпостів. Про це розказала заступник генерального прокурора Вікторія Литвинова на міжнародній конференції "United for justice", - передає Інтерфакс-Україна.

"Наразі ми документуємо 6 серйозних порушень норм міжнародного гуманітарного права, які вчиняються проти українських дітей. Це вбивства та каліцтва, зґвалтування, інші форми сексуального насильства, відмова від гуманітарної допомоги, викрадення дітей, вербування та використання дітей, напади на школи, лікарні", - сказала вона.

За її словами, що розслідується понад 2600 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів проти дітей.

Водночас заступниця генпрокурора зазначила, що насправді таких злочинів набагато більше і справжні масштаби будуть відомі після деокупації територій.

За її словами, вже 462 українські дитини загинули внаслідок російської агресії.

"Буквально вчора під час розбору завалів житлового будинку в Запоріжжі знайшли тіло 7-місячної дівчинки", - уточнила вона.

Литвинова зазначила, що РФ постійно порушувала домовленості щодо евакуаційних коридорів і "для українських родин вони стали дорогою смерті" - розстріляно сотні автівок мирних українців, які намагалися виїхати в безпечне місце.

Говорячи про жертв сексуального насильства, Литвинова повідомила, що серед них уже 13 українських дітей, наймолодшій - 4 роки.

Також Литвинова звернула увагу на фіксацію масових фактів залучення дітей до збройного конфлікту.

"Дітей залучають до облаштування блокпостів... їх використовують як шпигунів, діти стають жертвами вербування російськими військовими", - наголосила вона.

Як повідомлялося раніше, на деокупованих територіях України знаходили знаряддя для сексуального насильства, які російські офіцери роздавали солдатам для знущання з українців.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті