Ракети великої дальності для HIMARS - США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні

Сполучені Штати Америки оголосили про надання чергового пакету військової допомоги Україні. Про це повідомляє "Голос Америки".

Зазначається, що сума пакету складає 2,2 мільярда доларів. До переліку військової техніки, яку Вашингтон надасть Києву, входять зокрема протитанкові ракети Javelin, артилерійські боєприпаси, а також звичайні ракети та ракети великої дальності для наданих США раніше комплексів HIMARS.

Частина поставки на 1 млрд 725 млн доларів буде профінансована з фонду, відомого як Ініціатива сприяння безпеці України (USAI), який дозволяє адміністрації Байдена замовляти нове озброєння у виробників, а не вилучати його з запасів Пентагону.

Список озброєнь також включає: додаткові 155-мм артилерійські снаряди, 120-мм мінометні боєприпаси, 190 великокаліберних кулеметів із тепловізійними прицілами та відповідними боєприпасами для протидії безпілотним авіаційним системам; 181 машину із захистом від мін та нападів із засідок (MRAP); 250 протитанкових комплексів Javelin; 2000 протитанкових ракет; протипіхотні боєприпаси Claymore; підривні боєприпаси; спорядження для холодної погоди, каски та інше польове спорядження.

До нового пакета допомоги не увійшли західні військові літаки. Україна запитує винищувачі F-15 та F-16. Вашингтон і Берлін чітко означили, що їхнє відправлення Києву може призвести до перетину так званих червоних ліній, що може спричинити ескалацію з боку Москви. У свою чергу у Білому домі заявили, що не перешкоджатимуть, якщо винищувачі F-15 та F-16 захочуть передати інші союзники України.

«Ми ніколи не намагалися змусити іншу країну щось дати чи не дати, і це знову ж таки суверенні рішення, які приймають окремі держави. Тож якщо країна вирішує, що вона хоче надати винищувачі, безумовно, це її рішення, і ми його поважатимемо. Ми хочемо, щоб Україна отримала якнайбільше підтримки», – заявив в інтерв'ю «Голосу Америки» координатор стратегічних комунікацій Ради з національної безпеки США Джон Кірбі.

Він додав, що Сполучені Штати майже щодня ведуть переговори з українськими партнерами про те, якими є їхні потреби у озброєнні.

«Ми зробимо все можливе, щоб переконатися, що вони можуть досягти успіху на полі бою не лише сьогодні, а й у майбутні місяці», – резюмував він.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті