Путін почав порушувати режим ядерного нерозповсюдження одразу після візиту Сі Цзіньпіна до Москви. Йому цього не пробачать - дипломат

РФ починає демонтаж не лише правової системи колективної безпеки, яка існує у світі - у путіна дібралися руки до режиму ядерного нерозповсюдження. Про це в  розповів дипломат, колишній постійний представник України в ООН Володимир Єльченко ефірі Еспресо.

"Заява Путіна про ядерну зброю - це класичний ніж у спину Китаю. Не пройшло і пару днів після візиту Сі Цзіньпіна до Москви і тут же Путін почав порушувати все, що тільки можна. В одному із документів, які були підписані з Китаєм, прямим текстом йдеться, що КНР та Росія не будуть розташовувати ядерну зброю на території третіх держав", - зазначив Єльченко.

Дипломат додав, що це пряме зухвале порушення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який більш менш існував.

"Це одна із основ світового порядку, який сьогодні ми маємо. З іншого боку, якщо Росія давно наплювала на Статут ООН та на всі принципи міжнародного права, то тепер Путін перейшов до порушення ядерного режиму, який існує у світі. Росія робить те, що очікувалося - вона починає демонтаж не лише правової системи колективної безпеки, яка існує у світі, а й дібралися руки до режиму ядерного нерозповсюдження. Це святе - цього Путіну і Лукашенку не пробачать", - сказав Єльченко.

На його думку, це не було несподіваним.

"Для повного щастя, Путін має заявити, що він нічого не порушував, тому що Білорусі як незалежної держави не існує - "ми розташовуємо ядерну зброю на власній території". Де-факто, це вже так і є - вона окупована РФ. Де-юре, залишилося почути таку заяву Путіна. Після цього вже взагалі не буде про що з ним говорити", - підсумував дипломат.

Як повідомлялося раніше, Україна вимагає скликати засідання Радбезу ООН через намір путіна розмістити тактичну ядерну зброю у Білорусі

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті