"Психіатрія війни": фахівці з Луганщини розповіли у Дніпрі про способи подолання психотравм (ФОТО)

Подолання психотравм, пов’язаних із війною, фахівці з Луганщини обговорили на засіданні круглого столу "Психічне здоров’я населення в умовах війни: проблеми, шляхи вирішення" у Дніпрі. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у своєму Телеграм-каналі.

"Сьогодні ми фактично створюємо психіатрію війни, яка, зокрема, працюватиме з відтермінованими психотравмами та їх наслідками", – зазначив доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри неврології, психіатрії та наркології Луганського державного медичного університету Микола Овчаренко.

Уточнюється, що Овчаренко також є генеральним директором Луганського обласного Центру психічного здоров’я, що до початку повномасштабних бойових дій працював у Рубіжному і надавав всебічну підтримку учасникам бойових дій.

Як підкреслюється в повідомленні, 55 тисяч луганчан знайшли тимчасовий прихисток саме в Дніпропетровській області. Тож проблему подолання психотравм, пов’язаних із війною, обговорювали разом із дніпропетровськими колегами, які також мають практичні напрацювання у цьому напрямі.

"Дослідження і гіркий досвід інших країн, що постраждали від збройних конфліктів, показує: щонайменше кожна п’ята людина матиме негативні наслідки для психічного здоров’я, а кожна десята відчує ці наслідки на рівні середньої тяжкості або важкої хвороби", – зазначила заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Як підкреслила Безгинська, навіть тих, хто зміг стійко перенести перші місяці війни, чекає ментальне виснаження, адже звикання до постійного перебування в умовах війни також може мати негативний вплив на психічне здоров’я.

Уточнюється, що за інформацією міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 мільйонів українців, з них трьом-чотирьом потрібно буде призначати медикаментозне лікування.

"Особлива категорія – це люди, які отримали поранення та каліцтва, адже вони мають психічні розлади, з якими у мирні часи фахівці не стикались. За даними досліджень, "психологічні наслідки переможців" у Другій Світовій війні були подолані через три покоління… Ця проблема постане і перед нами після Перемоги. Тому вже зараз ми маємо напрацювати механізми ефективного їх подолання", – зазначила генеральна директорка КНП "Дніпропетровська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги", професорка Світлана Мороз.

За словами Миколи Овчаренка, після одного-двох років війни комбатанти мають два-три захворювання, через чотири роки – п’ять-шість захворювань. Зокрема, 100% учасників бойових дій мають проблеми серцево-судинної системи, на другому місті – цукровий діабет, на третьому – онкологічні хвороби на психосоматичному підґрунті. Тож їх лікування потребує комплексного підходу.

Раніше "ОстроВ" повідомляв про те, як фахівці з Луганщини, в тому числі Микола Овчаренко, працюють з дітьми із розладом аутичного спектру.

Також раніше повідомлялось, що Луганський медуніверситет відновлює підготовку спеціалістів за чотирма фахами в Рівному.

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті