Президент Фінляндії заявив, що війна в Україні триватиме довго. Нагадав про небезпеку використання ядерної зброї

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо попередив європейських лідерів і громадян, аби не були самовдоволеними і не відкидали ризики ескалації війни, яку Росія веде проти України. Він в інтерв’ю The New York Times заявив, що війна в Україні триватиме довго, і події можуть розвиватися у несподіваний спосіб, - пише УНІАН.

Зокрема, все ще може дійти до використання ядерної зброї.

"Ми перебуваємо в дуже чутливій ситуації. Навіть дрібниці можуть сильно змінити ситуацію і, на жаль, на гірше. Це ризик широкомасштабної війни. Ризик застосування ядерної зброї величезний", – каже Нііністьо.

Враховуючи ці ризики, він закликав критиків без політичної відповідальності, які називають політику президент США Джо Байдена та канцлера Німеччини Олафа Шольца щодо постачання складних далекобійних ракет і безпілотників Україні надто обережною, зрозуміти вагання лідерів.

"Є різниця між тими, хто несе відповідальність, і тими, хто її не має. У Фінляндії ми також чуємо, що Америка повинна зробити те чи інше. І я просто хотів зазначити, що якщо є ескалація великої війни, це буде світова війна, і ядерний ризик стає явно більшим", – сказав він і закликав усіх "розуміти позицію тих, хто несе відповідальність".

Нііністьо утримався від оцінок щодо того, скільки триватиме війна, як вона закінчиться, яким буде життя після. Водночас він наголосив, що після завершення війни Росія залишиться, і потрібно буде шукати способи комунікації з нею.

"У тому, щоб переконатися, що Росія не повернеться до війни після встановлення миру в Україні, є великий європейський інтерес", – сказав він. Президент наголосив, що потрібно встановити довірливі взаємини, щоб "за дверима не чекала нова війна".

"Я маю на увазі не якусь велику дружбу, а здатність терпіти, навіть трохи розуміти один одного", – резюмував він.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті