Президент Чехії: Не можна допустити перемоги росії у війні проти України

Російська агресія та її зростаюча самовпевненість загрожують підірвати чинний міжнародний порядок, побудований на обумовлених правилах і співпраці. Про це заявив президент Чехії Петр Павел, виступаючи 29 серпня в Празькому Граді перед послами Чеської Республіки, - повідомляє "Чеське радіо".

Президент зазначив, що пишається силою і єдністю, з якими Чехія стала на захист України, що зазнала нападу, і надала притулок біженцям. Одночасно Чеській Республіці вдалося звільнитися від залежності від російських енергоресурсів, хоча нещодавно це здавалося неможливим.

На думку Петра Павела, не можна допустити перемоги росії у війні проти України. На його думку, росія так і не змирилася з втратою політичного впливу в Чехії.

Президент заявив, що він розуміє наслідки війни та хвилі міграції в економічному та соціальному плані для багатьох чеських громадян.

"Я також усвідомлюю, як ці наслідки цілеспрямовано і цинічно використовуються для поширення екстремізму, а в деяких випадках навіть ксенофобії. Ми повинні протистояти цьому. Я сам приділятиму цьому пильну увагу", - пообіцяв президент.

У прагненні зберегти мир, побудований на законі та його виконанні, не можна відмовлятися від боротьби з брехнею, маніпуляціями та розпалюванням ненависті, вважає Глава Чехії.

Підтримка України залишиться на порядку денному всіх перемовин президента Петра Павела, що він вважає не лише проявом солідарності, а й правильними з погляду стратегії та ключовими для гарантування безпеки Чехії.

Допомога Україні має залишатися максимально широкою. Країна потребує гуманітарної, військової, економічної та політичної допомоги, вважає Петр Павел. Він закликав створити умови для того, щоб після закінчення війни і виконання необхідних вимог Україна стала повноправним членом Євросоюзу і НАТО.

На думку президента Чехії, перемога росії посилила б неприпустиме нехтування правами мешканців України і водночас підштовхнула б РФ до подальших ворожих кроків щодо інших європейських країн, включно з Чехією.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті