Уряд у валізі - на початку вторгнення Amazon евакуював критичні дані України у контейнерах

Компанія Amazon допомогла вивезти з України величезні обсяги критичних даних на початку повномасштабного вторгнення, щоб завантажити їх у хмару. Про це повідомляє Los Angeles Times.

"Рішення керівництва Amazon врятувало уряд та економіку України. Дані, а на даний момент йдеться про 10 мільйонів гігабайтів, є критично важливими для інформаційної інфраструктури. Вони є ядром економіки, податкової системи, банків та уряду в цілому", - заявив під час конференції у Лас-Вегасі міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Дані завантажували на носії та перевозили у спеціальних контейнерах розміром із валізу під назвою Snowball Edge. Надалі інформацію завантажували на хмарні сервіси Amazon. Самі ці пристрої перевозились із Дубліна до Кракова, звідки доставлялися до польсько-українського кордону, де їх забирала українська сторона. Після того, як у ці "валізи" завантажувалися дані, частина з них відразу потрапляли на "хмари" Amazon. Але більшість із 80 ТБ даних, необхідно було фізично доставити до серверів.

Глава урядової трансформації в Amazon Web Services Ліам Максвелл наголосив, що йдеться буквально про транспортування уряду у валізі. Також він зазначив, що Amazon сотнудував з Україною і до 24 лютого. Тому, коли повномасштабне вторгнення розпочалося, він зустрівся із послом України у Британії Вадимом Пристайком. Разом вони склали список критичних даних, які потрібно було евакуювати. Йшлося про реєстри населення, нерухомості та майна, різні бази даних та банківської інформації.

На даний момент дані перебувають у безпеці - "хмарне" сховище не можна знищити ударом ракети. Зазначається, що низка країн уже зацікавилася подібним рішенням.

Нагадаємо, раніше Зеленський повідомляв, що урядові сайти на початку війни витримали наймогутнішу кібератаку з боку Росії.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті