Посли ЄС дійшли згоди щодо пропозиції по використанню заморожених активів РФ на користь України

Посли Європейського Союзу погодили пропозицію щодо використання надприбутків з російських заморожених активів для підтримки України. Гроші планують надати на відновлення України. Про це повідомило постійне представництво Бельгії при ЄС, - пише "Бабель".

Таке рішення ухвалили перед наступним засіданням Ради ЄС із закордонних справ, яке відбудеться 19 лютого. До того країни Європейського Союзу досягли політичної домовленості про використання прибутків від заморожених російських активів на допомогу Україні, щоб у такий спосіб росія заплатила за довгострокову реконструкцію країни.

Країни-члени ЄС мають ще вирішити, як реалізувати план, перш ніж ці гроші зможуть переказати Україні.

Раніше Financial Times із посиланням на джерела писав, що доходи із заморожених у Європейському Союзі російських активів становитимуть до €3 мільярдів на рік або €15 мільярдів в період з 2023 до 2027 року. Сума залежатиме від процентних ставок протягом цього періоду.

Від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну західні країни заморозили російських активів на понад $300 мільярдів. Українська влада наполягає, щоб ці гроші передали Києву як відшкодування за збитки. Міжнародні партнери загалом підтримують цей план, однак США і ЄС заявляли, що шукають законні способи для його реалізації.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті