Підозру отримали двоє російських генералів, які наказали замінувати "зерновий коридор" й обстрілювати українські енергооб’єкти

СБУ повідомила про підозру російським генералам, які наказали замінувати "зерновий коридор" та обстрілювати українські енергооб’єкти. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 1 березня.

Мова йде про ⁠віце-адмірала Сергія Пінчука - першого заступника командувача - начальника штабу чорноморського флоту військово-морського флоту збройних сил росії; генерал-майора Олега Пчєлу - заступника командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил росії", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що обидва посадовці віддавали накази на здійснення ракетних ударів по цивільній та критичній інфраструктурі України.

"Олег Пчєла та Сергій Пінчук є одними із організаторів масованих ракетних ударів по Україні з 10 жовтня 2022 року по січень 2023 року. За цей час окупанти випустили по об’єктах енергетичної інфраструктури України десятки крилатих ракет повітряного та морського базування типу Х-101, 3М14 "Калібр" та надзвукову ракету Х-22", - пише також СБУ.

Унаслідок ворожих атак загинуло більше ніж 50 мирних жителів, ще понад 110 – отримали тяжкі поранення. Серед загиблих і госпіталізованих були малолітні діти. 

Сергій Пінчук також віддав наказ замінувати морський шлях від Босфору до Одеси, щоб заблокувати "зерновий коридор". Також цей російський адмірал особисто командував обстрілами припортової інфраструктури та прибережних об’єктів агропромислового комплексу України. Таким чином рашисти сподівались зірвати експорт української сільгосппродукції, а також знищити логістичні центри її перевезення та зберігання.

На підставі зібраних доказів російському віце-адміралу Сергію Пінчуку та генерал-майору Олегу Пчєлі повідомлено про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

- ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);

- ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);

- ⁠ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, що призвели до загибелі людей).

Тривають комплексні заходи для притягнення обох зловмисників до відповідальності за вчинення інших злочинів проти Української держави.

Раніше повідомлялось, що до 12 років ув'язнення загрожує ексосвітянці, яка починала з побиття учнів, а закінчила співпрацею з окупантами на Харківщині.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті