До 12 років ув'язнення загрожує ексосвітянці, яка починала з побиття учнів, а закінчила співпрацею з окупантами на Харківщині

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили ексосвітянку, яка "здавала" рашистам українських патріотів під час боїв за Харків. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 1 березня.

"Мова йде про 57-річну колишню вчительку молодших класів у селі Лук’янці Липецької громади. Раніше її притягували до відповідальності за побиття учнів. У період окупації населеного пункту вона "здавала" загарбникам місця перебування українських патріотів. Саме за її наведенням рашисти викрали та ув’язнили до катівні декількох учасників руху опору в регіоні", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що серед тих, кого вона "здала", - депутат місцевої ради, учасник АТО і батько діючого співробітника Національної поліції України. У застінках до викрадених людей застосовували жорстокі тортури - постійно били і тривалий час залишали без їжі та води. У такий спосіб російські окупанти намагались отримати від потерпілих інформацію про Сили оборони, які на той час вели запеклі бої за Харків. Однак загарбникам не вдалося "вибити" з українських патріотів розвіддані, а згодом декількох відпустили. Ще одного окупанти вивезли до Бєлгородської області, де тримали в полоні 2 роки, а потім обміняли на російського бойовика.

Що стосується фігурантки, то після звільнення села вона виїхала до Харкова, де "залягла на дно" і сподівалась уникнути правосуддя. Співробітники СБУ встановили її місцезнаходження в обласному центрі та затримали в орендованій квартирі. Наразі затриманій повідомлено про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

"Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років ув’язнення", - йдеться також у повідомленні.

Ранвше повідомлялось, що довічне ув'язнення загрожує безробітній прихильниці рашизму, яка наводила на Харків російські ракети й закликала його частіше обстрілювати.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті