Ставлення до Польші на краще змінили 73% українців після вторгнення росії

Після початку повномасштабної російсько-української війни понад 73% українців змінили на краще свою думку про польський народ. Про це свідчать цифри соцопросу агенції Info Sapiens, - повідомляється на сайті "Нова Польща" 24 серпня.

Зазначається, що 73% українців визнають, що їхня думка про поляків змінилася на краще після початку вторгення РФ. Не змінили своєї думки менше чверті респондентів (23%), і лише 1 % змінив свою думку про поляків на гірше.

"Польща та Україна переживають чи не найкращий період своїх відносин за всю новітню історію. Зараз до поляків добре або дуже добре ставляться 83% українців. Понад 88% опитаних змінили на гірше свою думку про росіян", -  йдеться у соцопросі.


Історика та політолог Лукаша Адамський вважає, що величезна допомога Польщі та солідарність поляків з українцями після початку російського широкомасштабного вторгнення викликали хвилю вдячності з боку українців. І саме це, на думку  вплинуло на те, що зараз серед українців переважає позитивне сприйняття Польщі.

"Сьогодні понад половина українців вважає, що стосунки між нашими країнами повинні бути набагато ближчими, ніж просто добросусідськими. На думку 29% українського суспільства, Польща й Україна мають перебувати в союзних відносинах із взаємопідтримкою та узгодженою зовнішньою політикою, і стільки ж вважають, що ці відносини мають бути співдружністю з суто символічним кордоном та спільною зовнішньою політикою", - цитується Лукаш Адамський,

Українці переконані, що їхня держава не тільки зараз стоїть перед екзистенційною загрозою в постаті путінської Росії, — ця загроза не зникне і в майбутньому.

Галичина — єдиний регіон, де трохи понад половину українців (53%) не бажають надто близько зближуватись з Польщею.

"У Галичині найбільше родинних зв’язків із поляками й найбільше людей, які знають або розуміють польську мову. При цьому галичани воліють, щоб польсько-українські відносини залишилася на тому самому рівні, що й зараз. На правобережній Україні набагато більше прихильників зближення Польщі й України, — аж до співдружності. Прикладом тут можуть слугувати Швеція та Норвегія: ці суверенні держави, одна з яких не входить у ЄС, пов’язані тісними політично-економічними відносинами; між ними практично немає кордону, завдяки чому люди можуть вільно переміщуватися з країни в країну", - прокоментував ситуацію Адамський.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті