Від Криму до Красноярська. Вивезених до Росії українців поміщають у СІЗО та колонії, змушуючи йти воювати

Вивезених з окупованих територій України громадян, які не є військовополоненими, в Росії поміщають у СІЗО та колонії від Криму до Красноярська - кількість місць, в яких їх утримують, зросла в рази за останні місяці і досягла 70. Про це повідомив експерт української правозахисної організації «Центр громадянських свобод» Михайло Сава у коментарі телеграм-каналу «Агентство Новости».

Як мінімум у двох російських колоніях Краснодарського краю українцям пропонують отримувати паспорт Росії та йти воювати.

У жовтні, за підрахунками «Центру громадянських свобод», вивезені з окупованих територій українці перебували у 24 установах ФСВП та двох установах Міноборони та МВС. З того часу кількість місць утримання громадян України зросла як мінімум утричі, виявили правозахисники, які цього року отримали Нобелівську премію миру.

"Багато з утримуваних українців не було заарештовано, їм не було пред'явлено звинувачення, і вони утримуються під вартою лише на тій підставі, що «чинили опір спеціальної військової операції", - каже Сава. До людей, яким надано такий статус, не пускають адвокатів. Захисники можуть пройти лише до тих, на кого порушено кримінальні справи.

"Українців зазвичай тримають там, де їх можна повністю ізолювати від російських ув'язнених – або в окремому корпусі, або в ізольованому секторі всередині корпусу", - каже Сава. Одна з таких установ – побудована цього року СІЗО-2 Сімферополя, в ній, за даними «Центру громадянських свобод», перебувають лише українці. Правозахисники вважають, що ізолятор міг створити спеціально для громадян України.

Утримуваних українців вивозять до Росії через кілька транзитних пунктів, один із основних – СІЗО-2 у Таганрозі Ростовської області.

Загальну кількість громадянських українців, які утримуються в Росії та Криму, оцінити складно, каже Сава: «Ми говорили, що їх не менше 2000 ще до того, як вивезли до Росії ув'язнених з колоній Херсонської області. Звідти щонайменше 1000 осіб було відправлено у чотири колонії на півдні Росії, включаючи ІЧ-14 у станиці Єлизаветинська та ІЧ-2 у селищі Двубратський Краснодарського краю».

В останніх колоніях на херсонських в'язнів чинять тиск, їм пропонують отримати російський паспорт, вийти на волю і вирушити на війну. «Тим, у кого терміни ув'язнення закінчуються найближчим часом, кажуть: ми вас не випустимо, якщо не зміните громадянство, тому що в Росії немає правових підстав звільняти тих, кому призначав терміни український суд», – каже правозахисник. Переважна більшість ув'язнених відмовляються, додав він.

Статті

Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Всі статті