Опитування: 35% росіян вважають, що Сонце обертається довкола Землі

Третина росіян – 35% – вважають, що Сонце обертається навколо Землі, а не Земля навколо Сонця. Про це йдеться у дослідженні Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) про наукові помилки росіян, - повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що за 15 років кількість впевнених у "Сонці, що обертається" зросла на 7 відсотків: у 2007 році з таким твердженням погодилися 28 відсотків респондентів.

Правильну відповідь – що Земля обертається навколо Сонця – надав 61 відсоток опитаних.

Крім опитування про Сонце та Землю, росіян також запитували, чи стане безпечним радіоактивне молоко, якщо його прокип'ятити; чи могли первісні люди прогулюватися разом із динозаврами; чи викликають генетично модифіковані продукти раку і чи допоможуть вони перемогти голод.

Найбільше правильних відповідей росіяни дали на запитання про радіоактивне молоко та динозаврів. Що ГМО можуть викликати рак, вважають 44 відсотки росіян. Однак це на 23 відсотки менше, ніж у 2014 році.

За підсумками опитування, соціологи розділили учасників на три групи за рівнем наукової грамотності: невисокий рівень (21% росіян); середній рівень (44%) та високий рівень (35%).

При цьому у групі з високим рівнем наукової грамотності переважає молодь: 61 відсоток 18–24-річних давали 5 та більше вірних відповідей. У цій групі також більше користувачів Інтернету – 49 відсотків. У групі з невисокою науковою грамотністю 43 відсотки тих, хто активно дивиться телевізор.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті