Очільники луганських пропагандистських газет "ХХІ век" и "Республика" Юров і Бальвас отримали підозру

СБУ повідомила про підозру двом луганським пропагандистам - очільникам газет "ХХІ век" та "Республика" Юрову і Бальвасу. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях у м. Сєвєродонецьк на своїй сторінці у facebook 21 травня.

"СБУ зібрала доказову базу щодо двох луганських пропагандистів, які проводять систематичну інформаційну діяльність щодо підтримки та "ідеологічного забезпечення" війни РФ проти України. Фігурантами є засновник друкованого видання "ХХІ век" Юрій Юров (на фото праворуч) та в. о. головреда газети "Республика" Олександр Бальвас (на фото ліворуч). Обидва "журналісти" обслуговують окупаційну владу від початку російської агресії", - сказано в повідомленні.  

Зазначається, що у 2015 році окупанти створили офіційний орган так званого "уряду ЛНР" - газету "Республика", та призначили Бальваса "врио главного редактора". Того ж року Юров зареєстрував в "ЛНР" свою газету "ХХІ век". Наразі обидва видання зареєстровані в російському "роскомнадзорі".

Пропагандистські "рупори" здійснювали "інформаційне супроводження окупаційного "референдуму", псевдовиборів, усіх дій агресора, спрямованих на захоплення території Луганщини та її "інтеграцію" в РФ. Під контролем окупаційної адміністрації вони ретранслюють кремлівські наративи щодо "легітимності" окупаційної влади, виправдання воєнних злочинів загарбників, дискредитації України та її Збройних сил.

Створюваний ними контент розповсюджується через телебачення, інтернет-ресурси, Телеграм-канали та соцмережі. 

СБУ повідомила пропагандистам про підозру в колабораційній діяльності за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Їм загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна. 

Раніше повідомлялось, що близько 20 окупаційних колаборантів-силовиків з Луанщини отримали судові вироки з початку 2023 року

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті