Норвегія надала для навчання українських пілотів у Данії два тренувальні літаки F-16

Норвегія надала для навчання українських пілотів у Данії два навчально-тренувальні літаки F-16. У випробувальному польоті перед відправленням до Данії взяв участь міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам. Про це повідомляє hromadske з посиланням на норвезький мовник NRK.

У Данії українські пілоти та техніки проходитимуть навчання на американських винищувачах, які служили Норвегії з 1980 року, поки у 2022-му країна не перейшла на сучасні F-35. Також Норвегія направить до Данії десятьох інструкторів.

"У надзвичайній безпековій політичній ситуації вкрай важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Ми повинні планувати, тому що війна може затягнутися", — наголосив Грам.

NRK зазначає, що поки що незрозуміло, скільки F-16 зрештою отримає Україна, але, за припущенням, кількість переданих літаків може сягнути до 100 одиниць. Американські винищувачі повинні замінити український авіапарк радянських часів — Міг-29, Су-24 і Су-25.

Головнокомандувач ВПС Норвегії генерал-майор Рольф Фолланд запевнив, що за літаками, які передадуть для навчання українських пілотів, добре доглядали.

"Літаки знову підняли та привели в дію. Попри те, що це технологія 1970-х років, ці літаки все ще є потужними", — додав Фолланд.

За словами підполковника Борда Бакке, командира навчальної місії в Данії на F-16, Норвегія відправляє хоч і зняті з експлуатації, але модернізовані літаки.

"Літак використовуватиметься для ведення бойових дій у повітрі та ударів по землі. Їх оснастять безпілотними системами й ракетами, які уражатимуть цілі на землі", — розповів Бакке.

Нагадаємо, Нідерланди прийняли рішення розпочати підготовку перших 18 винищувачів F-16 для передачі Україні. 

Як повідомлялося, президент Зеленський заявив, що надання Україні F-16 залежить від швидкості навчання пілотів. 

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті