Норвегія надала для навчання українських пілотів у Данії два тренувальні літаки F-16

Норвегія надала для навчання українських пілотів у Данії два навчально-тренувальні літаки F-16. У випробувальному польоті перед відправленням до Данії взяв участь міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам. Про це повідомляє hromadske з посиланням на норвезький мовник NRK.

У Данії українські пілоти та техніки проходитимуть навчання на американських винищувачах, які служили Норвегії з 1980 року, поки у 2022-му країна не перейшла на сучасні F-35. Також Норвегія направить до Данії десятьох інструкторів.

"У надзвичайній безпековій політичній ситуації вкрай важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Ми повинні планувати, тому що війна може затягнутися", — наголосив Грам.

NRK зазначає, що поки що незрозуміло, скільки F-16 зрештою отримає Україна, але, за припущенням, кількість переданих літаків може сягнути до 100 одиниць. Американські винищувачі повинні замінити український авіапарк радянських часів — Міг-29, Су-24 і Су-25.

Головнокомандувач ВПС Норвегії генерал-майор Рольф Фолланд запевнив, що за літаками, які передадуть для навчання українських пілотів, добре доглядали.

"Літаки знову підняли та привели в дію. Попри те, що це технологія 1970-х років, ці літаки все ще є потужними", — додав Фолланд.

За словами підполковника Борда Бакке, командира навчальної місії в Данії на F-16, Норвегія відправляє хоч і зняті з експлуатації, але модернізовані літаки.

"Літак використовуватиметься для ведення бойових дій у повітрі та ударів по землі. Їх оснастять безпілотними системами й ракетами, які уражатимуть цілі на землі", — розповів Бакке.

Нагадаємо, Нідерланди прийняли рішення розпочати підготовку перших 18 винищувачів F-16 для передачі Україні. 

Як повідомлялося, президент Зеленський заявив, що надання Україні F-16 залежить від швидкості навчання пілотів. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті