Німецький журналіст отримав від російського олігарха Мордашова незадекларовані 600 тисяч євро на книги про путіна

Результати розслідування міжнародного об’єднання журналістів-розслідувачів ICIJ показали, що німецький журналіст Губерт Зайпель отримав від російського олігарха Олексія Мордашова 600 тисяч євро на книги про путіна. Про це пише "Голос Америки" 15 листопада.

"В Німеччині окрему увагу привабили дані про те, що провідний журналіст і автор книг про Путіна Губерт Зайпель отримав незадекларовані гроші - загалом принаймні шістсот тисяч євро ($650 тисяч) від компанії наближеного до Путіна російського олігарха", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що Зайпель написав дві книги про путіна, які розійшлися великими тиражами, а також створив документальний фільм про російського президента і часто виступав у німецьких ЗМІ як коментатор - фахівець щодо росії.

"Міжнародне журналістське розслідування виявило сліди того, що названо прикладом прихованого російського фінансування позитивного висвітлення Росії і президента Владіміра Путіна у засобах масової інформації на Заході. Це викриття додалося до дискусій зокрема в Німеччині, а також і в інших країнах про те, як Москва використовує підкуп для розширення свого впливу на Заході і зокрема для виправдання війни проти України", - йдеться також у повідомленні "Голосу Америки".

Уточнюється, що об’єднання журналістів-розслідувачів ICIJ за участі провідних ЗМІ в кількох країнах каже, що докази таємних оборудок містяться в документах, отриманих з Кіпру. ICIJ повідомляє, що опрацювання 3,6 мільйона документів дає підстави для широких звинувачень влади на Кіпрі в тому, що та країна "ігнорує російські звірства" в Україні, а також допомагає російським союзникам Путіна ухилятися від західних санкцій.

Щодо Губерта Зайпеля - згідно з кіпрськими документами, Зайпель підписав контракт про спонсорство його роботи над книгами з боку зареєстрованої на Британських Віргінських островах компанії De Vere Worldwide Corp. Розслідувачі з’ясували, що керував тією компанією працівник російського олігарха Олексія Мордашова. Мордашов був одним з кількох найбагатших російських підприємців, які брали участь у нараді з президентом путіним в день вторгнення в Україну 24 лютого 2022 р. Європейський Союз і Велика Британія наклала на Мордашова санкції.

"Раніше Зайпель заперечував отримання будь-яких прямих чи непрямих грошей з Росії, але після оприлюднення доказів визнав факти", - пише видання.

Раніше повідомлялось, що росропаганда поширила фейкове відео начебто від Залужного із закликом до держперевороту.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті