Німеччина виділяє 5 млн євро на відновлення 12 шкіл в Україні

Федеральний уряд Німеччини виділяє 5 млн євро на підтримку проєкту з ремонту шкіл в Україні, пошкоджених унаслідок війни. Про це повідомляє Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні, - пише "Інтерфакс-Україна".

"Координований ПРООН проєкт сприятиме розбудові стійкості та зеленому відновленню через ремонт і модернізацію пошкоджених освітніх закладів на територіях, що постраждали від війни, у межах програми ПРООН із підвищення стійкості та відновлення. Перші об'єкти, де буде профінансовано виконання ремонтів, було обрано зі списку з 74 шкіл, розташованих у 12 містах, які потребують термінових ремонтних робіт. Список був складений Міністерством освіти України", - зазначено в повідомленні.

Фінансовий внесок уряду Німеччини буде розподілено між 12 школами в п'яти областях - Запорізькій, Миколаївській, Рівненській, Сумській та Чернігівській. Отже, понад 3 тис. учнів зможуть відновити освіту.

Під час ремонтних робіт буде застосовано стандарт Єврокод 8, який поширюється на проєктування і будівництво споруд та інші будівельні роботи в сейсмічних районах. Також буде застосовано єдиний підхід до ремонту та модернізації наявних будівель. Буде заборонено використовувати небезпечні будівельні матеріали (наприклад азбест, ущільнювачі, що містять стійкі органічні забруднювачі), заохочуватиметься використання екологічно чистих меблів та обладнання (наприклад замість флуоресцентних ламп, що містять ртуть - світлодіодні світильники). Крім того, ключовою частиною початкового проєктного завдання і частиною вимог до відбору проєктної команди та розробників стануть критерії архітектурної доступності.

"Команда ПРООН уже розпочала огляди кожної будівлі та оцінку конкретних потреб у відновленні. Прискорена процедура закупівель дасть змогу визначити групу компаній для проведення ремонтних робіт, які будуть виконані в повній відповідності до національного законодавства і стандартів Єврокоду 8, з дотриманням принципів Build Back Better ("відбудувати краще, ніж було")", - заявив постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє, зазначивши, що заклади, які зазнали незначних або часткових ушкоджень, будуть відремонтовані та модернізовані.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен наголосила, що важливо інвестувати в майбутнє України, а також у стійкість її дітей та вчителів.

"Зрештою ці діти житимуть у цій великій країні та відновлюватимуть її на краще. Але їм потрібні школи, в яких вони навчатимуться, і вчителі, які показуватимуть їм шлях. Ми також маємо переконатися, що шкільні будівлі є безпечними для здоров'я місцями для навчання з погляду екологічних стандартів", - зауважила вона.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті