"Ні, і не відпустять": у росії школярку, яка намалювала антивоєнний малюнок, не відпустили з притулку

Школярку з Тульської області РФ Машу Москальову, яка намалювала антивоєнний малюнок на уроці ІЗО, залишили у притулку після того, як її батька відпустили зі слідчого ізолятора під домашній арешт. Про це з посиланням на російське видання та власні джерела пише "BBC News. Русская служба" 4 березня.

"На запитання журналіста, чи відпустили Машу Москальову додому, у центрі відповіли: "Ні, і не відпустять", – сказано у повідомленні. – Співробітник попросив "переставати писати" про неї".

Уточнюється, що йдеться про соціально-реабілітаційний центр №5 міста Єфремов, куди направили дівчинку.

Зазначається, що волонтер із громадської організації "Тульська обласна народна рада" Олена Агафонова, яка допомагає родині Москальових, підтвердила "BBC", що дитину не відпустили додому.

Раніше проти Москальова було порушено кримінальну справу щодо "дискредитації армії", а в його квартирі пройшов обшук. Як повідомляє російська преса, комісія у справах неповнолітніх подала позов щодо обмеження батьківських прав Олексія Москальова.

Адвокат Москальова Володимир Білієнко повідомив "BBC": "Щодо цього позову про обмеження прав я чув, але офіційних відомостей у мене поки немає. Я поки сьогодні надсилаю звернення щодо Олексія та його доньки на ім'я генерального прокурора та уповноваженого з прав людини".

Весною минулого року Маша Москальова, на той момент учениця шостого класу, на уроці ІЗО у школі намалювала антивоєнний малюнок. На малюнку було зображено російський та український прапори – на одному було написано "Ні війні", на другому – "Слава Україні". Між двома прапорами – жінка з дитиною, де з боку російського прапора летять ракети.

Як розповів журналістам Олексій Москальов, вчитель повідомив про малюнок директору школи, яка, у свою чергу, судячи з усього, викликала поліцію. Після чого з батьком Маші Москальової бесіду провели поліцейські та служба опіки. На Москальова склали протокол за статтею про "суспільні дії, спрямовані на дискредитацію ЗС РФ" (ч. 1 ст. 20.3.3 КоАП). За рішенням суду від 25 квітня 2022 року, його оштрафували на 32 тис. рублів за коментар в "Однокласниках", який суд вважає дискредитуючим російську армію.

Наступного після суду дня, за словами чоловіка, до школи до дочки прийшли співробітники ФСБ, які знову провели з нею розмову про правильне виховання дитини, а її дочки запропонували "очолити якусь молодіжну команду на підтримку російських військ". Наприкінці грудня силовики прийшли до квартири Москальових з обшуком, під час якого, за словами чоловіка, вилучили документи, техніку, а також гроші – 125 тисяч рублів та 3150 доларів, які Олексій Москальов заробив у час, коли був підприємцем – займався розведенням декоративних птахів. Після обшуку Москальова відвезли на допит до ФСБ, а дочку – до "соціальної установи".

27 грудня 2022 на Москальова завели кримінальну справу (ч.1 ст. 280.3 КК РФ) за "повторну дискредитацію російської армії". Приводом до справи стала публікація на його сторінці в "Однокласниках" від 29 липня 2022 року. Видання "ОВД-Інфо" Москальов розповів, що на допиті його били головою об стіну і підлогу.

Раніше повідомлялося, що батька дівчинки, яка намалювала антивоєнний малюнок у російській школі, відправили під домашній арешт.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті