Неонацист Ян Петровський перебуває в ізоляторі тимчасового тримання фінської прикордонної служби. Поліція готова розслідувати його злочини, вчинені на території України

Поліція Фінляндії розпочала попереднє слідство щодо одного з лідерів так званої диверсійно-штурмової розвідгрупи "Русич", росіянина Яна Петровського (Воїслава Тордена). Про це повідомляє фінський суспільний мовник YLE 9 грудня, - пише BBC News.

"У п'ятницю Верховний суд Фінляндії відмовив в екстрадиції Петровського в Україну, яка звинувачує його у військових злочинах у 2014-2015 роках на території Донецької та Луганської областей. Суд не знайшов підстав для затримання і постановив негайно звільнити Петровського, якого в Україні підозрюють у військових злочинах. Однак YLE повідомляє, що зараз Петровський перебуває в ізоляторі тимчасового тримання прикордонної служби Фінляндії", - йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що за даними цього ЗМІ, Петровський був занесений до списку санкцій ЄС у зв'язку зі злочинами, скоєними в Україні, проте змінив ім'я і зміг в'їхати до Фінляндії за новими документами.

Згідно з публікацією, заступник генпрокурора Фінляндії Юкка Раппе може ухвалити рішення про початок повноцінного розслідування найближчими днями. Фінські правоохоронні органи розглядатимуть докази, надані Україною, яка звинувачує Петровського в тероризмі, пише фінське ЗМІ.

"Це розслідування буде винятковим, оскільки затриманий не є громадянином Фінляндії, а його можливі злочини були скоєні не на території країни. Однак такі розслідування можливі, якщо вони відбуваються "в інтересах слідства і здійснення правосуддя", - сказано в публікації YLE.

Раніше повідомлялося, що Фінляндія відмовилася екстрадувати неонациста Яна Петровського в Україну.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті