Національний корпус кримськотатарської мови представили в Україні: фундамент для впровадження мови в операційних системах і не тільки

В Україні представили Національний корпус кримськотатарської мови. Про це повідомив Телеграм-канал "Кримський вітер" 25 листопада.

"Корпус є комплексним інструментом дослідження мови, а також фундаментом для впровадження кримськотатарської в операційних системах, онлайн-перекладачах, програмах перевірки правопису. Це практичний інструмент для лінгвістів, студентів, а також розробників, які створюватимуть системи та проєкти з використанням кримськотатарської мови", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що, за оцінками дослідників, рідною мовою на сьогодні володіють лише 20-25% кримських татар, які проживають на території України. Для якісної зміни ситуації необхідні системні рішення, одним з яких і є лінгвістичний корпус.

У рамках створення Нацкорпусу кримськотатарської мови проаналізовано понад 900 матеріалів, зокрема художня та наукова література, періодичні видання.

"Робота тривала рік і об'єднала близько 30 учасників у різних куточках України та світу. Проєкт реалізовано громадською організацією QIRI'M Young за підтримки програми EGAP, представництва Президента України в АРК, Мінреінтеграції та Київського національного університету імені Тараса Шевченка", - уточнюється в повідомленні.

Раніше голова Кримськотатарського ресурсного центру заявив, що росіяни хочуть провести в Криму нову хвилю мобілізації.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті