"Народний супутник" дасть ЗСУ раніше недоступні можливості - Резніков

У результаті купівлі супутника, який використовує технологію SAR, ЗСУ та ГУР матимуть відомості, які раніше взагалі не могли отримувати, щоб ефективніше завдавати ударів по окупантам. Про це 19 серпня у Facebook повідомив міністр оборони Олексій Рєзніков.

"Завдяки зібраним українцями грошам, волонтери змогли придбати один супутник, який використовує технологію SAR – це означає, що він "бачить" вночі, через хмари тощо. Тобто він працюватиме на інтереси оборони України 24/7. "Купити" – це не перебільшення. Він видобуватиме інформацію для потреб оборони України стільки, скільки фізично існуватиме і виконуватиме свої функції", - наголосив міністр оборони.

Глава Міноборони зазначив, що отримання високоточних боєприпасів для гармат, а також різних систем MLRS дозволило українській армії "піднятися на кілька щаблів догори". Однак для ефективної роботи цих інструментів потрібно було також підвищити можливості розвідки на тактичному та оперативному рівні.

"Наразі ми отримуємо інформацію із супутників від партнерів. Але ці дані переважно з оптичних супутників, які мають свої технологічні обмеження щодо роботи вночі, коли хмарно, поле бою заволокло димом, йде сніг або є інші перешкоди. Крім цього, ці відомості надходять із певною затримкою і не за всіма напрямками, які в той чи інший момент важливі для наших військових. Тепер ситуація буде принципово іншою", - заявив Резніков.

Паралельно з покупкою супутника було придбано доступ до цілого сузір'я супутників. Їхню базу фото наші військові зможуть використати протягом року. Причому розшифрування самих супутників буде організовано так, щоб дані надходили максимально оперативно.

"Тобто наша армія почне отримувати відомості, які взагалі не могла отримувати раніше. Причому робитиме це швидко, тоді, коли потрібно, і звідти, звідки потрібно", - додав Резніков.

Він додав, що в той же час дані від партнерів все ще будуть важливим компонентом нашої поінформованості. Поєднання цих даних лише покращить якість рішень.

Резніков також зазначив, що Генеральний штаб та військова розвідка під час аналізу конкретних пропозицій на ринку встановили, що саме компанія ICEYE є справжнім "космосом". Причому це стосувалося як можливостей компанії, а й вартості.

"Зрештою, завдяки українському підприємцю Максиму Полякову в процесі переговорів вдалося отримати такі умови, які зробили космічну мрію реальністю", - заявив Резніков.

Все це призведе до того, що незабаром кожен HIMARS, М270 або MARS II, а також кожна гармата або САУ з високоточними снарядами, зможуть більш ефективно знищувати ворога.

"Всі знають, як майстерно працюють наші воїни під керівництвом військового командування. Уявіть, що вони почнуть робити з російськими окупантами, коли отримають додаткові можливості", - сказав міністр оборони.

Зазначимо, що лише вибухи на аеродромі в окупованих Саках вивели з ладу понад половину морської авіації Чорноморського флоту росії.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті