Наміри Макрона скерувати війська в Україну підтримують все більше політиків із країн НАТО – FТ

Західні політики все більше підтримують заяву президента Франції Еммануеля Макрона про ймовірне скерування військ в Україну. Про це пише Financial Times 31 березня, - повідомив Гордон.

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила Financial Times, що зараз не час скеровувати війська та країна не готова обговорювати це на цьому етапі, але в довгостроковій перспективі не можна нічого відкидати.

"Висловлення Валтонен, яке підтримали лідери та офіційні особи країн Балтії, наголошує, що Макрон завоював прихильність передових членів НАТО після його нещодавніх заяв у бік Росії і попереджень про те, що поразка Москви в Україні має першорядне значення для безпеки Європи", – йдеться в статті.

Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте також позитивно відгукнулася щодо спроби Макрона створити "стратегічну двозначність".

"Що мені сподобалося в недавніх заявах президента Макрона, то це те, що він сказав: чому ми маємо нав'язувати собі червоні лінії, коли [президент країни-агресора РФ Володимир] Путін, по суті, не має жодних червоних ліній?" – зазначила вона.

Голова комітету із закордонних справ парламенту Литви Жигімантас Павільйоніс вважає, що Макрон робить "наймудріший крок".

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна заявив, що втручання Макрона "трохи розбудило лідерів Європи" і дало зрозуміти, що безпечніше відправляти зброю та гроші в Україну. "Це змушує Путіна турбуватися про те, що насправді може зробити Європа. Таке нестандартне мислення корисне", – зазначив він.

Крім того, Фінляндія і країни Балтії об'єднуються навколо традиційних ідей Франції про те, що ЄС має відігравати велику роль у спільних військових закупівлях і співробітництві в оборонній промисловості, маючи для цього відповідний бюджет.

Водночас посадовці й дипломати сумніваються в тому, чи зможе Франція зробити більше у практичному плані, щоб допомогти Україні. Європейський посол у країнах Балтії зазначив, що захоплений "великим жестом" Макрона щодо України, проте сумнівається, що Франція завжди виконує свої обіцянки, про які каже. За словами кількох посадовців, вони надають більше переваги у внесок Німеччини в регіональну безпеку, ніж Франції чи Великобританії.

Як повідомлялося, нагадування про те, що 210 років тому російські війська захопили Париж і "взяли під захист французькі міста" з'явилося на офіційних ресурсах Міністерства закордонних справ РФ. У відомстві заявили, що Росія "зіграла найважливішу роль у збереженні Франції в її кордонах".

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті