"Нагірно-Карабаська республіка" припиняє існування з 1 січня 2024 року - указ

Глава невизнаної "Нагірно-Карабаської республіки" Самвел Шахраманян підписав указ про припинення її існування з 1 січня 2024 року. Про це повідомляє "Голос Америки".

Згідно з указом, до цієї дати буде розпущено "всі державні установи та організації, що перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні - і Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припинить своє існування".

Населенню Нагірного Карабаху радять "ознайомитися з азербайджанськими умовами реінтеграції, щоб вирішити, чи залишатися в регіоні", йдеться в указі.

За даними вірменського уряду, до ранку 28 вересня до Вірменії з Нагірного Карабаху вимушено виїхали понад 65 тисяч осіб - це майже половина населення невизнаної республіки.

В указі також зазначено, що рішення про припинення існування Нагірно-Карабаської республіки ухвалено "у зв'язку зі складною воєнно-політичною ситуацією, яка склалася, виходячи з пріоритету забезпечення фізичної безпеки і життєвих інтересів народу Нагірного Карабаху".

Сказано також, що забезпечується "вільний, добровільний і безперешкодний проїзд жителів Нагірного Карабаху, включно з військовослужбовцями, які склали зброю, зі своїм майном на їхніх транспортних засобах Лачинським коридором". Така домовленість була досягнута за посередництва російських "миротворців" з азербайджанськими представниками, йдеться в указі.

У повідомленні нагадується, що минулого тижня внаслідок військової операції Азербайджану вірменська влада самопроголошеної Нагірно-Карабаської республіки, що існувала понад 30 років, фактично капітулювала перед Баку.

Президент Вірменії Нікол Пашинян заявив про готовність прийняти біженців із Нагірного Карабаху.

У Вірменії понад тиждень тривають протести, викликані згодою вірменської влади на перемир'я на азербайджанських умовах.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті