НАБУ і САП викрили схему привласнення електроенергії Укренерго на 716 млн грн

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили схему привласнення електричної енергії Укренерго та легалізації коштів, отриманих за неї. Збитки становлять 716 млн грн. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Слідство встановило, що в березні 2022 року один з найбільших в Україні трейдерів на той час ТОВ "Юнайтед Енерджі" закупила у ПрАТ "НЕК "Укренерго" електроенергію на суму понад 716 млн грн. Незважаючи на її заборгованість перед товариством керівник відповідного департаменту "Укренерго" не зупиняв продаж. Водночас один із комерційних банків виступив гарантом оплати, коли рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно, що порушує процедуру.

У НАБУ розповіли, електроенергію потім продавали реальним учасникам ринку. Отримані кошти організатор схеми, який є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів ПриватБанку, вивів на рахунки підконтрольної закордонної компанії.

"Гроші за поставлену електроенергію Укренерго не отримало. Коли ж товариство звернулося до банка-гаранта, аби погасити заборгованість, йому відмовили", - йдеться у повідомленні.

Підозру повідомили організатору схеми, директору департаменту ПрАТ "НЕК "Укренерго", голові правління комерційного банку та директору приватної компанії. 

Зазначено, що на кошти у сумі понад 700 млн грн, що знаходяться на рахунках залучених до схеми компаній, накладено арешт.

Як повідомлялося, в "Укренерго" стурбовані стрімким зростанням споживання електроенергії та попередили про ризики сбою системи. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті