На Запорізькій АЕС залишилося менше половини українського персоналу

На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС залишилося менше половини українського персоналу. Про це 27 лютого заявив президент "Енергоатому" Петро Котін.

"ЗАЕС, починаючи з вересня не працює, не видає електроенергію, а споживає 100 мегават у постійному режимі через одну працюючу лінію. 5-й та 6-й енергоблоки зараз перебувають у так званому гарячому стані, це коли реактор не працює. Інші - у холодному, з них два - у стані ремонту. Станцію обслуговує український персонал, але втрутився "Росенергоатом", проте їхні фахівці не мають ні ліцензії, щоб експлуатувати енергоблоки, ні досвіду", - сказав чиновник.

За його словами, на станції залишилося 4500 українських співробітників (при довоєнному персоналі станції 11000 осіб). І на фахівців, що залишилися, чиниться тиск, щоб вони уклали договори з "Росенергоатомом".

"З 4500 працівників договір підписали близько 2500 осіб", – заявив Котін.

Також в "Енергоатомі" розповіли, що окупанти облаштували на ЗАЕС ремонтну базу, де ремонтують свою військову техніку.

"Цей об'єкт взагалі не передбачений для того, щоб на ньому знаходилася військова техніка, але там її дуже багато. Вони зайняли машзали і першого, і другого енергоблоків. Там і військових дуже багато, і зброї", - додав Котін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в бомбосховищі ЗАЕС понад 600 мобілізованих та курсантів з РФ очікують перекидання на Донецький фронт.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті