На Сумщині СБУ затримала священника Московського патріархату, який шпигував для РФ

Служба безпеки України затримала священника Московського патріархату на Сумщині, який збирав розвіддані для росії. Про це 3 березня повідомляє прес-служба СБУ.

"СБУ затримала настоятеля храму УПЦ (МП), який збирав для фсб розвіддані про оборону Сумщини. Зловмисником виявився настоятель одного із храмів у Шосткінському районі Сумської області", - повідомили співробітники відомства.

Ворожий агент жив у Шосткінському районі Сумської області та збирав розвідувальні дані для ФСБ.

"За вказівкою агресора протоієрей збирав інформацію про дислокацію Сил оборони на території регіону. Насамперед він намагався виявити місця базування командних пунктів та складів з артилерійським озброєнням ЗСУ", - повідомили представники спецслужби.

Для виконання цього завдання зрадник багато їздив прикордонними територіями та знімав українські військові об'єкти на фото та відео. Після цього дані потрапляли до ворога для проведення прицільних ракетних та масованих артилерійських ударів по регіону, а також для здійснення диверсійних вилазок.

"Крім того, російський агент збирав персональні дані керівників місцевих органів влади та правоохоронців. Співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі передачі агресору закритих відомостей про посадових осіб місцевих військових адміністрацій", - додали співробітники відомства.

Слідчі СБУ встановили, що зрадника завербували ще у вересні минулого року, проте він досі дотримувався прокремлівських поглядів. Для комунікації священник використовував анонімні месенджери, а інформацію надсилав у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів із прив'язкою до місцевості.

Суд помістив протоієрея під. варту. Також йому повідомили про підозру в частині 2 статті 111 (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Сумщині затримано російського шпигуна, який розвідував позиції ЗСУ у прикордонні з РФ.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті