На Харківщині запускають ініціативу для порятунку музею Сковороди

На Харківщині музейники запускають ініціативу «301 справжній друг Сковороди», щоб зібрати ₴3 мільйони для порятунку меморіального комплексу філософа. Про це повідомляє Національний літературно меморіальний музей імені Г.С Сковороди.

«Команда музею запускає культурну ініціативу «301 справжній друг Сковороди», метою якої є зібрати ₴3 мільйони, об’єднавши навколо себе українців для збереження меморіального комплексу до моменту його повної реставрації», - йдеться у повідомленні.

Після ракетного удару по музею Сковороди вціліла статуя філософа стала ще одним символом незламності українців.

«Наближається ще одна зима, а музей все ще не був законсервований. Що довше ми чекаємо, то більше він руйнується. Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Донати на потреби ЗСУ першочергові. Та за можливості просимо долучитися до підтримки музею - культурної спадщини України, яка формує національну свідомість та зберігає памʼять для майбутніх поколінь», - пояснює команда музею.

До культурної ініціативи «301 справжній друг Сковороди» можуть долучитися представники бізнесу, медіа, діячі культури та небайдужі українці, відкривши власний збір від ₴5 тисяч. Кожен учасник власного збору в межах великої ініціативи отримає свій номер друга Сковороди, дизайн-віжуал зі своїм фото та номером для соцмереж та карабін зі своїм номером, як згадку про Спільнотворення та акт Дружби.

«Твій справжній друг Григорій Савич» — саме так сам Сковорода підписувався у листах до своїх друзів та учнів. 3 грудня відбудеться 301 рік з дня народження видатного українця, який вчив нас бути собою, жити «по натурі» — тобто за покликанням, робити те, до чого були народжені, та бути друзями один одному. Час і нам показати силу справжньої дружби Григорію Савичу та подарувати йому можливість знов відчути себе вдома», - вважає кураторка проєкту Настя Іщенко.

Організатори проєкту зазначають, що після перемоги на фундаменті зруйнованого планується створити новий сучасний український музей Г.С.Сковороди.

Унаслідок прямого влучання російської ракети в ніч проти 7 травня 2022 року знищено Національний музей Григорія Сковороди у с. Сковородинівка на Харківщині. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті