На Донеччини у рази зросли звернення до лікарів щодо психічних розладів

У жителів Донеччини наразі в рази зросли звернення до лікарів з приводу своїх психологічних та психічних розладів. Про це на брифінгу заявила регіональна координаторка Всеукраїнської Програми ментального здоров’я «Ти Як», в.о. директора КНП «Психіатрична лікарня Маріуполь» Ілона Кислицька, - повідомляє Укрінформ.

«Наразі в рази зросли звернення до лікарів пацієнтів з психологічними і психічними розладами… Які проблеми озвучили фахівці первинної ланки? Лікарі у 60% зіткнулися з пацієнтами, які знаходяться у кризовому стані, з тривожними розладами і депресією, у 40% - з психологічними розладами у дітей і підлітків, у 25% - з пацієнтами з самоушкодженою поведінкою – це самотність, алкогольна залежність», - сказала Кислицька.

Вона повідомила, що зараз лікарі-психіатри та психологи з Донеччини приймають в Обласній клінічній психіатричній лікарні у Слов’янську, у психіатричній лікарні у Краматорську та у релокованій Маріупольській психіатричній лікарні, яка працює в Києві. «Всі лікарні працюють і надають спеціалізовану допомогу», - запевнила лікар.

Вона зазначила, що основний симптом у пацієнтів – це клінічний посттравматичний стресовий розлад.

«Звертаються люди, які пережили стресову ситуацію, люди, які виїжджали з обстрілюваного, окупованого Маріуполя. Вони пережили страх війни, бомбардування, обстріли. Люди, які шли пішки з Маріуполя до Мангуша і далі. Тобто, люди, які отримали велику психологічну травму. У людей залишився страх за життя і своє, і своїх дітей, своїх рідних. У нас є пацієнти, на очах яких гинули чоловіки, батьки, і вони це дуже важко пережили», - пояснила Кислицька.

Вона додала, що у всіх пацієнтів залишилася тривога, є невпевненість у завтрашньому дні, тому що більшість живе десь у хабах, у притулках, не мають свого житла, багато хто втратив і роботу.

Як повідомлялося, російські окупанти визнали, що вбили як мінімум 800 мешканців Рубіжного, Сєвєродонецька й Лисичанська.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті