На Донеччині викрили адвоката, який продавав росіянам дані про рух ЗСУ в Краматорську

Контррозвідники СБУ затримали інформатора російської спецслужби, який збирав розвіддані на прифронтовій території Донеччини. Про це 21 серпня повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Ним виявився місцевий адвокат, який протягом 2019-2022 років проживав на території РФ і мав контакти зі спецслужбою країни-агресора.

Встановлено, що до початку повномасштабного вторгнення росії чоловік повернувся в Краматорськ, а навесні цього року отримав перше завдання від свого "куратора" з ФСБ. За вказівкою останнього фігурант відслідковував місця дислокації та маршрути руху Сил оборони у прифронтовому місті.

"Насамперед окупантів цікавили точні координати українських блокпостів та орієнтовна кількість присутніх там військових, їхнє озброєння і військова техніка. Отримані відомості фігурант передавав до ФСБ через анонімний чат у месенджері, де прописував геолокації об’єктів ЗСУ та їхні характеристики", - повідомили в СБУ.

Зазначається, що за кожне виконане завдання російська спецслужба платила своєму інформатору грошову "винагороду". Суми надходили на банківську картку зловмисника. В подальшому окупанти обіцяли «евакуювати» його до росії.

Однак контррозвідники завадили зловмиснику вчинити протиправні дії та затримали його. Під час обшуку у чоловіка вилучили два мобільні телефони, банківські картки та "змінні" SIM-карти, на які він зареєстрував месенджери для спілкування з ФСБ.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Як повідомлялося, СБУ спіймала агента РФ, який "зливав" позиції української артилерії під Авдіївкою.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті