Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив попереднє рішення щодо юрисдикції у справі України проти РФ про спотворення поняття геноциду

Суд ООН схвалив попереднє рішення про юрисдикцію в справі України проти росії про спотворення поняття геноциду, постановивши, що цю справу "можна розглядати далі по суті", 2 лютого. Про це з посиланням на власну кореспондентку повідомляє "Радіо Свобода".

"Суд "погодився вивчити питання і щодо дій України щодо російськомовного населення і визначити, чи мав місце геноцид". Однак він "відкинув прохання Києва визнати, що Росія використала Конвенцію про геноцид як привід для вторгнення", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що Міжнародний суд ООН "лише частково" визнав свою юрисдикцію у справі України проти РФ щодо "геноциду". 

Зокрема, суд визнав, що він має юрисдикцію для запиту України "винести рішення та заявити, що немає достовірних доказів того, що Росія несе відповідальність за вчинення геноциду з порушенням Конвенції про геноцид у Донецькій та Луганській областях України".

Проте, у частині, де суд мав би розглянути і оцінити дії Росії, зокрема "повномасштабне вторгнення під приводом порятунку російськомовного населення на сході України від геноциду", суд відмовився вивчати, посилаючись на "невідповідність" такого запиту конвенції.

Також суд відмовився винести рішення та заявити, що визнання росією начебто "незалежності" так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" 21 лютого 2022 року порушує Конвенцію про геноцид.

Водночас, наказ про тимчасові заходи, ухвалений судом у березні 2016 року, залишається чинним - "Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом".

Раніше повідомлялось, що Міжнародний суд ООН визнав, що РФ у 2014 році порушила антитерористичний договір організації на сході України.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті