Мінпросвіти РФ поставило завдання "перевиховати" українських дітей, насильно вивезених з України

Мінпросвіти РФ поставило завдання "перевиховати" українських дітей, насильно вивезених до РФ під час війни. Про це повідомляє російський опозиційний Телеграм-канал "Важные истории" з посиланням на видання "Медуза".

Зазначається, що відомство розробило методички, покликані "сформувати російську ідентичність" українським дітям. У них ідеться, що вони схильні до впливу "деструктивної ідеології" лише тому, що раніше жили в Україні. На думку авторів, один із її проявів - якщо дитина хоче обговорити політику.

Дітям, які втратили на війні сім'ю, пропонується говорити прямо, що їхні рідні "загинули", а дім "зруйновано", і акцентувати, що до цього призвело "ускладнення геополітичної обстановки" - так у документі називають війну. 

"Перевиховувати" українських школярів потрібно до кінця 11 класу. У підсумку дитина має відчути "патріотизм і почуття гордості за свою країну". Яку - не уточнюють. 

Самі співробітники міносвіти РФ "по-справжньому бояться" українських підлітків і між собою іноді називають їх "потенційними терористами", розповіло джерело в російському міністерстві.

"У балачках у нас витає, що українські діти - потенційні терористи. Ми ж не дебіли - і розуміємо, що Росія не приходила в Україну "з миром і добром", - каже співрозмовник "Медузи". 

За його словами, у відомстві так міркують, зокрема, на рівні керівництва, і вважають, що діти з України здатні на "диверсії і теракти" - наприклад, за допомогою своїх рідних. 

Зазначається також, що вказаними "розробками" міносвіти РФ користуються не скрізь. Як з'ясувала "Медуза", деякі вчителі, які працюють на окупованих територіях України, ще з ними не ознайомилися. Одна викладачка зазначила, що не всі методички одразу впроваджуються в школах - частина з них має "рекомендаційний характер". 

Як повідомлялося, росіяни вивозять старшокласників із Рубіжного та Лисичанська до Татарстану під виглядом "підготовки до складання іспиту".

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті