Мінкульт оголосив старт проєкту підтримки української культури RES-POL з бюджетом понад 800 тыс. євро

Міністерство культури та інформаційної політики оголосило про запуск ініціативи RES-POL — Rapid Expert Support for Culture and Media Policies in Ukraine (Швидка експертна підтримка політики у сфері культури та медіа в Україні). Про це повідомляє Укрфінформ.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу і триватиме до березня 2025 року.

"Проєкт чітко визначений в часових рамках. За 15 місяців ми мусимо разом, долучивши всі зацікавлені сторони - стейкхолдерів, експертів... практиків, ми мусимо напрацювати ті рішення, які дозволять нам вирішити низку сьогоднішніх проблем", - сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

За його словами, проблемами наразі є: відсутність синхронності між культурним законодавством України та ЄС, наявність нерозв'язаних проблем щодо діяльності найпотужніших інтитуцій в Україні, формування того наративу за яким має працювати держава та культурне суспільство.

"Ми хочемо увійти за прикладом ЄС в прогнозований культурний розвиток. Розуміти, які перед нами стоять цілі та як до них йти, які мають бути розроблені програми, як ці програми потрібно фінансувати, кого треба долучати", - зазначив Карандєєв.

Він зауважив, що культура наразі є одним із чинників, який сприяють обороні нашої країни, формують той рівень бойового духу і стійкості, який допомагає Збройним силам і всьому народу протистояти ворогу. Т.в.о. міністра підкреслив, що культура не має бути відкладена на потім, і вже сьогодні мають бути актуальними всі питання, які стосуються цієї сфери.

Директор громадської спілки "Центр регіонального розвитку", керівник групи експертів проєкту RES-POL Володимир Воробей зазначив, що на початку проєкту планується дослідити проблеми у таких секторах: медіа, культурна спадщина, мистецтво і культура та креативні індустрії. Вже далі, за його словами, залучені експерти шукатимуть шляхи розв'язання проблем та викликів.

"Роль нашого проєкту - запропонувати можливу архітектуру операційних програм в сфері мистецтва, культурної спадщини, креативних індустрій та медіа для того, щоб ми могли вирішити поточні питання, які у нас є, пов'язані з війною тут і вже. І ті питання, які допоможуть нам розвинути конкурентноспроможність, розвинути сектори культури та медіа для повоєнного відновлення", - сказав Воробей.

До проєкту запрошуються експерти у фокусних темах, широке коло діячів культури та зацікавлених осіб. Організатори планують залучити кілька сотень людей.

Проєкт RES-POL, окрім МКІП, також працюватиме з Українським Культурним Фондом, Українським інститутом книги, Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти (Держмистецтв) та Українським інститутом національної пам’яті.

Загальний бюджет проєкту – 802 297 євро.

Як повідомлялося, МКІП підписало меморандуми про співпрацю у сфері охорони культурної спадщини з науковими інституціями.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті