Лубінець анонсував ініціативу, завдяки якій буде можливість повертати більшу кількість цивільних громадян України, яких утримує росія

Росія, за неофіційними даними, утримує у полоні близько 28 тисяч цивільних громадян України. Це журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники. Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав на форумі "Україна. Рік 2024", передає Суспільне.

"Міняти цивільних на цивільних ми не можемо — це забороняє міжнародне гуманітарне право. Ми шукаємо нові підходи", — пояснює Дмитро Лубінець.

У коментарі виданню омбудсмен сказав, що Росія свідомо порушує міжнародне право, яке забороняє затримувати цивільних. Можливо, вона робить це, аби перетворити цивільних українців на обмінний фонд та міняти на своїх військових, але Україна не йде на таке, бо це порушення закону. Він анонсував: "Завтра, 26 лютого, публічно ви дізнаєтесь про ще одну ініціативу України, яку підтримають наші партнери. Це буде ще один механізм, завдяки якому ми зможемо повертати більшу кількість цивільних громадян України, яких утримує Росія".

Лубінець сказав, що ця ініціатива буде на кшталт Міжнародної коаліції з повернення дітей України, яку очолила Канада і до якої вже приєдналися 70 країн.

На форумі Лубінець також зазначив, що на сьогодні Україна стала лідером у написанні нового світопорядку. Лубінець не вірить у міжнародні організації, але вірить в окремі країни — зокрема, в зусилля Катару та Ватикану.

"Колеги, кажімо відверто: немає у світі системи захисту прав людини. Її не існує. У нас 10 років триває війна, 2 з них — повномасштабна. 10 років росіяни депортують українських дітей. Яка відповідь? Жодної. Ми досі розмірковуємо про відповідальність РФ і намагаємося переконати наших міжнародних партнерів, що нам треба запустити спеціальний трибунал. Це ми просимо, щоб дії Росії визнали геноцидом", — наголосив Лубінець.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті