Лідери ЄС готові позбавити Угорщину права голосу, якщо Орбан блокуватиме схвалення 50 млрд євро допомоги Україні

Лідери країн Євросоюзу готові позбавити Угорщину права голосу, якщо угорський прем’єр Віктор Орбан блокуватиме схвалення 50 мільярдів євро фінансової допомоги Україні. Про це з посиланням на кількох європейських дипломатів пише Politico 26 січня.

"Якщо Орбан дійсно заблокує досягнення угоди (стосовно бюджету і виділення 50 мільярдів євро для України. - "ОстроВ") на лютневому саміті, використання статті 7 для позбавлення Угорщини права голосу може стати реальним варіантом", - сказав один із дипломатів ЄС.

Зазначається, що п'ять європейських посадовців і дипломатів заявили, що інші країни Євросоюзу готові виступити проти Будапешта, що стало б історичним кроком для лідерів, які покладаються на згуртованість і одностайність.

"Європейські дипломати після багатьох років м’якого підходу до Будапешта дали зрозуміти, що "ядерний варіант" - усунення Угорщини від процесу голосування в ЄС - більше не є чимось неймовірним, якщо він ставить під загрозу безпеку України, країни-кандидата на вступ до Євросоюзу", - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підтримав позицію свого угорського колеги Віктора Орбана щодо необхідності переробити план Європейського Союзу про фінансову допомогу Україні на €50 мільярдів

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті