Китай не погодив зустріч у Давосі між прем'єром КНР і Зеленським - Politico

Китай відмовився погодити зустріч прем'єр-міністра Лі Цяна і президента України Володимира Зеленського у Швейцарії. Про це повідомляє Politico, як пише РБК-Україна.

"Делегація Китаю в Швейцарії мала широкі можливості сидіти навпроти своїх українських колег, чи то в Берні, чи то на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Будь-яка зустріч задовольнила б давню надію Києва провести відверті особисті дискусії з високопоставленими чиновниками з Пекіна", - йдеться в матеріалі.

Раніше керівник Офісу президента України Андрій Єрмак говорив, що Китаю вкрай важливо приєднатися до мирних переговорів, і натякнув, що у Зеленського буде можливість поспілкуватися з китайським прем'єр-міністром Лі Цяном.

Однак врешті-решт, Україна не домоглася прогресу в залученні Китаю до переговорів, а Зеленський і Лі не змогли зустрітися.

Видання пише, що це могло бути останньою ознакою того, що Китай не має наміру домагатися припинення повномасштабної війни РФ проти України.

Politico вказує, що натомість Китай став на бік РФ і почав постачати їй матеріали для військових цілей, попри тиск з боку країн Заходу.

Також у матеріалі вказується, що рішення Китаю не проводити зустріч з українською делегацією виглядало навмисним, а не результатом проблем із розкладом.

Один високопоставлений американський чиновник заявив, що Пекін відхилив прохання Києва про зустріч у якийсь момент під час їхніх взаємних візитів до Швейцарії. Інший високопоставлений представник США заявив, що Китай відмовився від будь-яких зустрічей після того, як Росія закликала його припинити дипломатичні контакти з Україною.

Високопоставлений представник Євросоюзу заявив, що блок закликав Китай відновити прямі контакти із Зеленським, зазначивши, що зустріч із Лі у Швейцарії була б позитивним кроком.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті