Китай не погодив зустріч у Давосі між прем'єром КНР і Зеленським - Politico

Китай відмовився погодити зустріч прем'єр-міністра Лі Цяна і президента України Володимира Зеленського у Швейцарії. Про це повідомляє Politico, як пише РБК-Україна.

"Делегація Китаю в Швейцарії мала широкі можливості сидіти навпроти своїх українських колег, чи то в Берні, чи то на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Будь-яка зустріч задовольнила б давню надію Києва провести відверті особисті дискусії з високопоставленими чиновниками з Пекіна", - йдеться в матеріалі.

Раніше керівник Офісу президента України Андрій Єрмак говорив, що Китаю вкрай важливо приєднатися до мирних переговорів, і натякнув, що у Зеленського буде можливість поспілкуватися з китайським прем'єр-міністром Лі Цяном.

Однак врешті-решт, Україна не домоглася прогресу в залученні Китаю до переговорів, а Зеленський і Лі не змогли зустрітися.

Видання пише, що це могло бути останньою ознакою того, що Китай не має наміру домагатися припинення повномасштабної війни РФ проти України.

Politico вказує, що натомість Китай став на бік РФ і почав постачати їй матеріали для військових цілей, попри тиск з боку країн Заходу.

Також у матеріалі вказується, що рішення Китаю не проводити зустріч з українською делегацією виглядало навмисним, а не результатом проблем із розкладом.

Один високопоставлений американський чиновник заявив, що Пекін відхилив прохання Києва про зустріч у якийсь момент під час їхніх взаємних візитів до Швейцарії. Інший високопоставлений представник США заявив, що Китай відмовився від будь-яких зустрічей після того, як Росія закликала його припинити дипломатичні контакти з Україною.

Високопоставлений представник Євросоюзу заявив, що блок закликав Китай відновити прямі контакти із Зеленським, зазначивши, що зустріч із Лі у Швейцарії була б позитивним кроком.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті