Кириленко про ситуацію в Урожайному: "Там ще тривають жорсткі обстріли"

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко заявив, що в Урожайному все ще тривають «жорсткі обстріли», тому наразі про проведення стабілізаційних заходів не йдеться. Про це він заявив в ефірі проекту Радіо Свобода – Радіо Донбас.Реалії.

"Там ще тривають жорсткі обстріли і фактично не припинені бойові дії, тому наразі про проведення стабілізаційних заходів не йдеться. І тим більше вказані населені (Старомайорське та Урожайне – ред.) пункти фактично зруйновані ворожою артилерією з застосуванням реактивних систем залпового вогню", – розповів Кириленко.

За його словами, в Урожайному до повномасштабного вторгнення проживали не більше 500 людей.

"З моменту заходу збройних сил, після звільнення цієї території, коли відсувалась лінія фронту, там було в першу чергу евакуйовано 3 осіб – мені навіть складно передати, як вони могли там проживати, переховуватись. Це люди похилого віку", – повідомив він, зауваживши, що максимальну кількість людей змогли евакуювати з 26 лютого 2022 року.

За його словами, стабілізаційним заходам у деокупованих населених пунктах має передувати розмінування.

"Необхідно повністю зачистити територію, принаймні підхідні шляхи, я навіть не кажу про під’їзні шляхи – вони повинні бути розміновані для того, щоб вже правоохоронні органи, Служба безпеки України і, відповідно, військова адміністрація заходила для стабілізаційних заходів", – зазначив Кириленко.

Голова Донецької ОВА додав, що Старомайорське та Урожайне "переважно зберегли тільки назву, тому що приватний сектор – це 80 і більше відсотків – повністю або частково зруйнований".

У вечірньому зведенні 15 серпня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що російські війська безуспішно намагалися відновити втрачене положення в районі Урожайного на Донеччині. Про це Генштаб повідомляє не вперше. Напередодні у Міноборони повідомили, що українські військові продовжують деокупацію селища Урожайне, а також просуваються в Бахмутському районі. Американський Інститут вивчення війни (ISW) назвав дії ЗСУ минулого тижня, зокрема, успіхи поблизу Урожайного, «тактично значущим просуванням» вздовж адміністративної межі між Запорізькою і Донецькою областями.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті