Криворіжці вимагають грошове відшкодування за провальний опалювальний сезон. Міськрада з вимогами погодилась

Мешканці Кривого Рогу звернулися до Кабінету міністрів України з вимогами одноразового грошового відшкодування абонентам АТ "Криворізька теплоцентраль" у розмірі 40% від загальної суми нарахувань за опалювальний період та створення робочої комісії для аналізу реальної ефективності підприємства. Відповідна петиція була зареєстрована на сайті Кабміну 23 лютого, а 26 лютого звернення підтримала Криворізька міська рада, ставши на бік містян. 

Як зазначає авторка петиції Світлана Остапчук, з початку опалювального сезону 2023-2024 р. р. у абонентів АТ "Криворізька теплоцентраль" склалася кризова ситуація  з теплопостачанням.  

"Через майже стовідсоткову зношеність мереж та обладнання підприємства, ознаки злочинної бездіяльності керівників ТЦ та ігнорування існуючої проблеми місцевою владою останні роки маємо масові пориви магістральних і квартальних мереж опалення. Котельні підприємства працюють постійно в нештатному режимі, подаючи абонентам теплоносій низької температури з низьким тиском, що не забезпечує потрапляння теплоносія в квартири абонентів взагалі", - зазначає Остапчук. 

За її словами, теплоносій брудний і засмічує внутрішньобудинкові мережі, містить агресивні речовини, які знищують магістральні мережі та труби опалення будинків і квартир. 

"Саме тому з початку опалювального сезону абоненти АТ "Криворізька теплоцентраль" потерпають від холоду у власних домівках і отримують нарахування за послугу, яку отримують або  частково або не отримують взагалі, що є несправедливістю, зважаючи на те, що люди мають сплачувати додаткові витрати на електрику і газ для обігріву", - підкреслює авторка петиції.

Тому, як вказує Світлана Остапчук, на підставі зазначених фактів та з метою запобігання техногенної катастрофи у м. Кривий Ріг і захисту прав абонентів АТ "Криворізька теплоцентраль" до Кабміну були поставлені такі вимоги:

  •  1. Створення міжвідомчої робочої групи з включенням до складу представників ГС "ОСББ КРИВБАС" для проведення аналізу реальної ефективності підприємства, спроможності надавати послуги опалення своїм абонентам, розробки плану щодо його модернізації та децентралізації, оцінки перспектив на опалювальний сезон 2024-2025р.р.
  • 2. Здійснення одноразового відшкодування абонентам АТ "Криворізька теплоцентраль" за опалювальний сезон 2023-2024р.р. у розмірі 40% від загальної суми нарахувань за опалювальний період.

За кілька днів після появи петиції звернення криворіжців до Кабміну підтримала і Криворізька міська рада. 

26 лютого секретар Криворізької міської ради, в.о. міського голови Юрій Вілкул особисто звернувся до прем`єр-міністра України Дмитра Шмигаля х проханням підтримати вимоги місцян. 

"Шановний Денисе Анатолійовичу! Просимо Вашого особистого втручання в припинення знущання над мешканцями Кривого Рогу з боку АТ "Криворізька теплоцентраль". Це підприємство державної форми власності, що до 2021 року підпорядковувалося Фонду Держмайна, а зараз – НАК НАФТОГАЗ України, органом управління якого є Кабінет Міністрів України.

"Криворізька теплоцентраль" має обігрівати половину Кривого Рогу, але фактично опалювальний сезон 2023-2024 рр. зірвано, незважаючи на доповіді керівництва підприємства восени про повну готовність", - зазначив Юрій Вілкул. 

За його словами, така ситуація склалася через "системне знищення та розкрадання державного підприємства "Криворізька теплоцентраль", де за останні 9 років змінено 8 керівників підприємства, жоден з яких навіть не погоджувався з органами місцевого самоврядування.

"Останнім часом Головним слідчим управлінням Національної поліції України відкрито впровадження та проведено системні обшуки на цьому підприємстві. Але від цього тепліше криворіжцям не стало", - зазначив Вілкул. 

Він попросив керівницство Кабміну "втрутитися в цю ситуацію, сприяти поновленню ефективного управління цим підприємством, ухваленню та фінансуванню реальної інвестиційної програми". 

"Інакше наступний опалювальний сезон може не розпочатися", - зазначив Вілкул. 

Нагадаємо, раніше міськрада Кривого Рогу підтримала петицію містян, не згодних сидіти в холоді та платити за обігрів атмосфери. 

Статті

Донецьк
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті