Міськрада Кривого Рогу підтримала петицію містян, не згодних сидіти в холоді та платити за обігрів атмосфери

Міська Рада Кривого Рогу на Дніпропетрровщині на пленарному засіданні чергової сесії підтримала електронну петицію активістів та мешканців міста "Ні сидіти в холоді, ні платити за обігрів атмосфери ми не будемо". Про це повідомив секретар міської ради – в.о. міського голови Юрій Вілкул. 

"На електронну петицію №42024-ЕП "Ні сидіти в холоді, ні платити за обігрів атмосфери ми не будемо" повідомляємо: 23.02.2024 на пленарному засіданні XLVІІ чергової сесії Криворізької міської ради петицію  підтримано", - йдеться у повідомленні на офіційному сайті Криворізької міської ради.

20 лютого криворіжці за кілька годин зібрали підписи під петицією "Ні сидіти в холоді, ні платити за обігрів атмосфери ми не будемо", яка увечері того ж дня з'явилась на сайті Криворізької міськради. 

За словами її авторки Світлани Остапчук, петиція дуже важлива для кожного криворіжця, адже стосується опалення.

Остапчук стверджує, що опалювальний сезон 2023-2024 років, що як начебто ще триває, став для криворіжців справжнім іспитом на виживання. Через постійні пориви на мережах і неполадки на котельнях мешканці багатоповерхівок потерпають через часті і тривалі перерви у централізованому постачанні теплової енергії на території обслуговування АТ "Криворізька теплоцентраль". Хоча недалеко від неї пішло і КПТМ "Криворіжтепломережа". 

"А якщо тепло і подається, то параметри теплоносія на вводі в будинки дуже далекі від нормативних по температурі і по тиску. Теплоносій брудний, засмічує і виводить з ладу внутрішньобудинкові системи опалення.

Мешканці міста на своєму гіркому досвіді пересвідчились: заяви напередодні початку опалювального сезону про те, що місто до нього технічного готове, були популістськими і вкрай безвідповідальними. Сьогодні вже мова навіть не про критичний знос мереж і всієї системи теплопостачання, а про те, що на території обслуговування АТ «Криворізька теплоцентраль» система централізованого постачання теплової енергії фактично втрачена. 

Ми, пересічні мешканці міста, споживачі комунальних послуг, стурбовані вже тим, почнеться наступний опалювальний сезон чи не почнеться взагалі. Адже ми не бачимо, щоб наша міська влада вживала якихось дієвих заходів, аби модернізуватиміську систему теплозабезпечення на основі оптимального поєднання централізованих та автономних систем опалення, як це передбачено Законом України "Про теплопостачання". Замість реальних планів і кроків у цьому напрямку ми тільки чуємо безвідповідальні заяви посадових осіб місцевого самоврядування, якими вони намагаютьсязняти з себе і перекласти на когось іншого провину за ситуацію, що склалася. 

Бездіяльність влади у сфері теплозабезпечення призведе до того, що місто спіткає колапс не тільки з тепловими, а й з газовими та електричними мережами. Вони не витримуватимуть, якщо будинки масово та хаотично почнуть відрізатись від централізованого опалення та переходити на індивідуальні системи опалення. Хаос у цьому процесі є недопустимим, таким, що ставить під загрозу безперебійне постачання усіх комунальних послуг та безпеку проживання.

При цьому АТ "Криворізька теплоцентраль", яка зараз перебуває під управлінням ДП "Нафтогаз Тепло" НАК "Нафтогаз України", декларує наміри щодо модернізації своїх потужностей та мереж. Адже немає жодного сенсу вкладати кошти в реанімацію старої системи, яка є неефективною як з точки зору економіки, так і з точки зору енергоощадливості,застарілою технологічно та морально. Однак реалізувати ці наміри навіть за наявності коштів АТ "Криворізька теплоцентраль" може лише у відповідності до загальної стратегії міста у цьому питанні. Саме місто, згідно з Законом України "Про теплопостачання", має розробити схему теплопостачання міста з подальшим її переглядом раз на п’ять років.

Однак замість цього наша влада продовжує діяти в дусі радянських партгоспактивів, створюючи якісь міфічні штаби по підготовці до опалювальногосезону, декларує наміри щодо заміни та ізоляції якоїсь жалюгідної кількості труб. Роками робить вигляд, що займається пошуком інвесторів для реалізації Оптимізованої схеми перспективного розвитку теплозабезпечення міста, яка була погоджена Криворізькою міською радою ще в 2011 році. Припиняйте цей цирк, бо в реалізацію тієї схеми вже не можна вкладати як бюджетні кошти, так і жоден інвестор не дасть вам ні копійки, бо вона вже застаріла і не відповідає нормативам. А щодо заміни труб і ізоляції, то, шановні¸ там уже нема чого міняти та ізолювати. Час спуститись на землю і почати працювати на громаду.

Ні сидіти в холоді, ні платити за обігрів атмосфери ми не зголошуємось", - вказано в петиції. 

Враховуючи все вищезазначене, авторка петиції і підписанти вимагають:

- негайно розробити і затвердити міську Програму розвитку у сфері теплопостачання,забезпечивши попереднє широке громадське обговорення цієї Програми; обов’язково передбачивши заходи по забезпеченню захисту прав та інтересів споживачів;

- негайно розробити та приступити до реалізації схеми теплопостачання міста на основі оптимального поєднання централізованих та автономних систем теплопостачання.

"Все це слід було робити ще навіть не вчора, а позавчора, тому що кишені пересічних криворіжцівуже не здатні витримати тарифи, у які закладена кричуща безгосподарність, миритись з якою надалі ми не будемо", - вказано в петиції.

Як повідомлялося, очільник Донецької ОВА пообіцяв, що теплопостачання в Селидівській громаді повністю відновлять до 1 березня. 

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті