Кремль робить ставку на "Шахеди": в РФ працює "вільна економічна зона "Єлабуга"

Вище військово-політичне керівництво РФ демонструє ознаки роботи над вдосконаленням процесу забезпечення своїх збройних сил технологічним озброєнням, у тому числі безпілотниками, докладаючи при цьому зусиль для подолання кризи власного ВПК в цілому. Про це пише "Центр національного спротиву" (ЦНС) 5 липня.

"Дана тенденція несе пряму загрозу національним інтересам та безпеці України в стратегічній перспективі, оскільки, не зважаючи на публічну інформацію щодо корумпованості та некомпетентності осіб відповідальних за російський ВПК, кремль поступово адаптує економіку до потреб військового часу, – сказано в повідомленні. – В даному контексті, ключовим кейсом є російсько-іранський проект з розгортання виробництва дронів-камікадзе "Шахедів" (рос. публічна назва – "Герань-2") на території м. Єлабуга Єлабузького району в Республіці Татарстан РФ".

Зазначається, що даний населений пункт є умовною штаб-квартирою "вільної економічної зони "Єлабуга", яка до 2023 року використовувалась виключно для промислових та економічних проєктів цивільного спрямування. Проте, на даний момент цей проект перетворюється на ключовий осередок російського ВПК.

На даний час експертна спільнота оцінює проект російсько-іранського виробництва "Шахедів" в 115-130 мільярдів рублів, виробничі потужності в 40 тисяч квадратних метрів, а поточний формат його реалізації позиціонується як постачання комплектуючих безпосередньо з Ірану в рф з подальшим "великовузловим" збиранням.

Іншою важливою складовою проекту є етапи його розгортання та розвитку.Розвідка відкритих джерел дозволяє припустити, що найближчим часом російське керівництво має намір здійснити наступні кроки:

перше – провести повноформатне навчання спеціалістів "Єлабуги" на території Ірану, де спеціалісти, основний менеджерський склад та наприкінці студенти технічних вишів опанують замкнений цикл виробництва та експлуатації "Шахедів";

друге – перенести виробництво частини комплектуючих для виробництва "Шахедів" на територію "вільної економічної зони "Єлабуга";

третє – налагодити повноцінну автоматизовану виробничу лінію дронів-камікадзе "Шахед" замкненого циклу.

Підкреслюється, що, таким чином, російське вище військово-політичне керівництво РФ має намір перевершити іранську ефективність виготовлення "Шахедів" у десятки разів та збільшити підсумкову виробничу площу до 100 тисяч квадратних метрів.

"При цьому слід акцентувати увагу на тому, що потенційно, виробництво такого масштабу, за своєю сутністю стане окремим кластером російського ВПК, який буде займатись виключно виготовленням дронів-камікадзе для російських збройних сил, – пише ЦНС. – Враховуючи вище зазначене, у середньо та довгостроковій перспективі Україна спільно із союзниками повинна буде сформувати адекватне рішення для відповіді на дану загрозу, і превентивне знищення із застосуванням високоточного ракетного озброєння дальнього радіусу дії є найочевиднішим з них".

Зазначається, що первинний аналіз відповідних систем ураження вказує на те, що оптимальним варіантом для даного типу цілей є система Typhon – універсальний ракетний комплекс Mid-Range Capability (MRC) від корпорації Lockheed Martin. Даний комплекс призначений для запуску крилатих ракет Tomahawk на дальність до 1800 км, і також – зенітних ракет великої дальності SM-6.

Раніше повідомлялось, що три українські виробники отримають по $1 млн на боротьбу з "шахедами".

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті