Кремль підкуповував чиновників у Європі, щоб домогтися визнання анексії Криму і позбутися санкцій

Росія підкуповувала чиновників у Європі, щоб домогтися визнання анексії Криму і позбутися санкцій. Про це повідомляє "Настоящее Время".

Як стверджують у спільному розслідуванні "Важных историй", Eesti Ekspress, OCCRP, IRPI та Profil, за внесення проросійських резолюцій до парламентів своїх країн європейські депутати могли отримувати від 20 тисяч євро.

Розслідувачі вивчили витік із поштової скриньки співробітника апарату Держдуми РФ Саргіса Мірзаханяна, який координував роботу з європейськими політиками. Мірзаханян, як повідомляється, займався замовними публікаціями в українських та російських медіа, наймав блогерів, організовував проросійські мітинги, а також налагодив стосунки з політиками одразу кількох країн Європи.

Це робилося, зокрема, для просування проросійського порядку денного в парламентах європейських країн. У квітні 2016 року до Ради італійського регіону Венето внесли проект резолюції про визнання Криму російським та скасування санкцій, ініціатором питання був депутат ради Стефано Вальдегамбері. За документ тоді проголосувало 27 депутатів Ради Венето.

У червні 2016 року Мірзаханян писав уже про "план дій", озаглавлений "Резолюції в Австрії та Італії". У листі було зазначено, що тепер резолюцію будуть вносити до Сенату Італії і це робитиме колега Вальдегамбері з правої партії "Ліга Півночі" сенатор Паоло Тосато, стверджують розслідувачі.

"Наприкінці документу у розділі "кошторис" говориться: "20000 EUR + 20000 EUR (внесення), у разі успішного голосування +15 000 EUR у кожному випадку". Через кілька днів Тосато дійсно вніс до парламенту проект резолюції – італійський сенат відхилив його 27 червня", – йдеться у матеріалі.

У тому ж документі, як стверджується, вказано кошторис на внесення аналогічної резолюції і до австрійського парламенту: "20000 EUR, у разі успішного голосування +15 000 EUR". І виконавець – депутат Йоганнес Хюбнер із Австрійської партії свободи. У червні 2016 року Хюбнер справді вніс таку резолюцію, але більшість депутатів її не підтримали.

Розслідувачі знайшли в пошті Мірзаханяна аналогічні "плани дій" для Латвії, Греції та Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Проте найуспішнішим проектом кремлівських політтехнологів, як зазначається, став Кіпр, де у липні 2016 року парламент таки підтримав аналогічну за змістом резолюцію.

Як повідомлялося, російський пропагандистський телеканал RT припинив діяльність у Німеччині.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті