Колишнього власкора "Укрінформу" в Донецькій області судитимуть за колабораціонізм: "депутату народної ради ДНР" загрожує 12 років

Колишнього журналіста "Укрінформу" Сергія Абукова, який став "депутатом народної ради ДНР", судитимуть за колабораціонізм. Про це повідомила Донецька обласна прокуратура в Телеграм 16 березня.

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина за фактами посягання на територіальну цілісність та недоторканність України й колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1 КК України)", - пише відомство.

У повідомленні облпрокуратури ім'я зрадника Батьківщини не називається. За інформацією "ОстроВа", йдеться про колишннього власного кореспондента "Укрінформу" у Донецькій області Сергія Абукова. У 2018 році став "депутатом народної ради ДНР" від партії "Донецька республіка". З березня 2023 року чоловік почав проводити прийоми громадян, на яких інформує їх про можливість співпраці з "адміністрацією" та закликає підтримувати РФ.

"Також Абуков поєднує роботу "депутата" з викладацькою діяльністю в одному з фейкових вишів. Науковець викладає геральдику, зручну для росіян "історію" та видає книжки і статті про "великих" московських князів. У своїх роботах автор спотворює факти, активно просуваючи російські наративи", - йдеться в повідомленні облпрокуратури

Абуков раніше потрапив до санкційних списків Ради національної безпеки і оборони України, урядів ЄС, Великої Британії, Канади й Швейцарії. Він не може вести бізнес, орендувати майно, займатися торгівлею, відкривати банківські рахунки та використовувати кошти з наявних карток на території цих країн.

"Наразі громадянин перебуває в розшуку. За вказані дії йому максимально загрожує ув’язнення на 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років, з конфіскацією майна", - пише також прокуратура.

Раніше повідомлялось, що СБУ розслідує діяльність "ректорки" ЛНУ ім. Шевченка Марфіної та її поплічників.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті