Колишній російський офіцер розповів ЗМІ про жорсткі допити та катування українців у полоні

Колишній російський офіцер Костянтин Єфремов в інтерв'ю з Бі-бі-сі розповів про жорсткі допити та тортури українських чоловіків у полоні.

Згідно з повідомленням, Єфремов, який погодився розповісти про це відкрито, у званні старшого лейтенанта командував взводом розмінування 42 мотострілецької дивізії, дислокованої в Чечні.

Єфремов намагався звільнитися з армії за власним бажанням ще на початку війни, але начальник штабу назвав його "зрадником і боягузом". Пізніше йому почали загрожувати в'язницею за дезертирство.

Перші випадки мародерства він побачив у лютому в Мелітополі: "Один військовослужбовець звідкись виніс газонокосарку і гордо сказав: "От віднесу додому, будемо біля казарми траву косити". Тягли весь мотлох непотрібний, відра, сокири, велосипеди”.

У квітні підрозділу Костянтина доручили охорону "штабу тилу" у місті Більмак (Кам'янка) у Запорізькій області. Допитами полонених українців там займався полковник, який бив полонених, погрожував їм зґвалтуванням та вбивством.

Одного разу полковник, вкотре допитуючи бранця, прострелив йому руку й ногу. Щоб полонений не втратив надто багато крові, Єфремов та його солдати переодягли його в російську форму і відвезли до шпиталю: “Я сказав йому: не кажи, що ти український військовополонений, бо лікарі відмовляться тобі допомагати чи хтось із поранених почує та застрелить тебе там же. Ми їх не зможемо зупинити", - згадує Костянтин.

Декілька тижнів потому, вже в Криму, Костянтин повернувся до своєї роти з розмінування, вже ухваливши звільнитися. 27 травня він написав рапорт, але йому не дали звільнитися за власним бажанням.

Єфремова звинуватили у зраді та дезертирстві та звільнили. Але це не означало, що він не підпадає під мобілізацію. У вересні Костянтин зв'язався із правозахисною групою Gulagu.net, яка допомогла йому виїхати з РФ, - йдеться у повідомленні.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті