Колишній російський офіцер розповів ЗМІ про жорсткі допити та катування українців у полоні

Колишній російський офіцер Костянтин Єфремов в інтерв'ю з Бі-бі-сі розповів про жорсткі допити та тортури українських чоловіків у полоні.

Згідно з повідомленням, Єфремов, який погодився розповісти про це відкрито, у званні старшого лейтенанта командував взводом розмінування 42 мотострілецької дивізії, дислокованої в Чечні.

Єфремов намагався звільнитися з армії за власним бажанням ще на початку війни, але начальник штабу назвав його "зрадником і боягузом". Пізніше йому почали загрожувати в'язницею за дезертирство.

Перші випадки мародерства він побачив у лютому в Мелітополі: "Один військовослужбовець звідкись виніс газонокосарку і гордо сказав: "От віднесу додому, будемо біля казарми траву косити". Тягли весь мотлох непотрібний, відра, сокири, велосипеди”.

У квітні підрозділу Костянтина доручили охорону "штабу тилу" у місті Більмак (Кам'янка) у Запорізькій області. Допитами полонених українців там займався полковник, який бив полонених, погрожував їм зґвалтуванням та вбивством.

Одного разу полковник, вкотре допитуючи бранця, прострелив йому руку й ногу. Щоб полонений не втратив надто багато крові, Єфремов та його солдати переодягли його в російську форму і відвезли до шпиталю: “Я сказав йому: не кажи, що ти український військовополонений, бо лікарі відмовляться тобі допомагати чи хтось із поранених почує та застрелить тебе там же. Ми їх не зможемо зупинити", - згадує Костянтин.

Декілька тижнів потому, вже в Криму, Костянтин повернувся до своєї роти з розмінування, вже ухваливши звільнитися. 27 травня він написав рапорт, але йому не дали звільнитися за власним бажанням.

Єфремова звинуватили у зраді та дезертирстві та звільнили. Але це не означало, що він не підпадає під мобілізацію. У вересні Костянтин зв'язався із правозахисною групою Gulagu.net, яка допомогла йому виїхати з РФ, - йдеться у повідомленні.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті